2021-03-19T09:19:06+01:00 19. марта, 2021. 09:19 |

За безбедност на путевима преко 67 милиона

Крајем прошле године изабран је нови састав Савета за безбедност саобраћаја за подручје града Пожаревца. За председника је изабран градоначелник Саша Павловић,  а за његовог заменика Драган Станојевић. Програмом за рад Савета утврђени су циљеви, мере и активности предвиђени законским и подзаконским прописима о безбедности саобраћаја на путевима, а све у циљу унапређења безбедности саобраћаја. Средства за реализацију Програма предвиђена су Одлуком о буџету града Пожаревца за 2021. годину, у висини од преко 67 милиона динара, од чега су 22, 5 милиона динара од наплаћених новчаних казни за прекршаје, док је 45 милиона из буџета локалне самоуправе.Заменик председника Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца Драган Станојевић истиче да је Савет у обавези  да Агенцији за безбедност саобраћаја шаље програме рада на усаглашавање, након чега Градско веће тај програм озваничава.

 САНАЦИЈА ТРОТОАРА

Новац од наплаћених саобраћајних казни биће искоришћен за унапређење саобраћајне инфраструктуре, унапређење саобраћајног образовања и васпитања, превентивно-промотивне активности, научно истраживачки рад, рад Савета, као и опремање јединица саобраћајне полиције и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја.

Драган Станојевић

Када је реч о унапређењу саобраћајне инфраструктуре за ову годину планирана је санација тротоара у делу Улице Воје Дулића, лева страна, од Улице Стари корзо до Лењинове, као и санација тротоара у делу Улице Боже Димитријевића, лева страна тротоара, од кружног тока до Улице Немање Томића. Укупна вредност  санације тротора је 11. 250 милиона динара.

Радиће се и на унапређењу саобраћајног образовања и васпитања, али ће се са реализовањем дела програма који предвиђа трибине са великим бројем људи сачекати, због пандемије корона вируса.

-Не знамо докле ће пандемија трајати, али ми ћемо се потрудити да реализујемо планиране активности из ове области. Ту спадају и додатне обуке и тренинг за возаче са пробном возачком дозволом, који је битан, јер се ради у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и центром НАВАК. Возачи који нису још стасали и немају много искуства, у НАВАК-у уче симулирање вожње под  површином  воде, на залеђеној површини, клизавом путу…  Млади возачи тако стичу искуство у различитим условима вожње и касније имају мањи број саобраћајних незгода, објашњава Станојевић.

Бесплатна ауто-седишта 

Оно по чему је Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца постао познат међу младим родитељима јесте и подела ауто-седишта. Као и претходних, Савет и током ове године, сваком новорођеном детету дарује ауто-седиште.

-Због епидемије корона вируса прекинуло се са праксом колективне поделе седишта и едукацијом родитеља, те се родитељи позивају телефоном и свој дар преузимају индивидуално. На сајту Града Пожаревца постоји евиденција родитеља који су остварили право на бесплатно ауто-седиште. Родитељи попуњавају  образац и достављају га Граду како би се убрзала и олакшала расподела, додао је Станојевић.

За превентивно-промотивне активности предвиђена су средства у износу од око 6 милиона динара. Реч је о реализацији кампање Агенције за безбедност саобраћаја, набавци ауто-седишта, набавци и уградњи брзинометара за возила, која служе за упозоравање  на прекорачење брзине, за седам локација на уласку у Град. У превентивне активности спада и  превоз полазника на додатне обуке и тренинге за возаче са пробном возачком дозволом, промоција кампање Агенције за безбедност саобраћаја, кроз закуп билборда и медијског простора, штампање и подела промотивних материјала и публикације, набавка једнократних алкотестера….

Савет планира и научно-истраживачки рад. Реч је о  анализи утицаја спута на настанак саобраћајних незгода са погинулим лицима на локалним путевима, за период од 2015-2020. Године, рекао је Станојевић додавши да је за сам рад Савета издвојено око 2 посто од укупне суме за учешће на конференцијама и семинарима.

У овој години планирана је и набавка мотоцикла за потребе саобраћајне полиције, у вредности од 2 милиона динара.

БЕЗБЕДНИЈЕ КОД ШКОЛА

     Уређена школска зона у Ћириковцу

На располагању  Савету стоје и неутрошена средства из прошле године која се усмеравају на решавање саобраћајних проблема.

Зоне школа у селима су, такође, обезбеђене. Урађен је пројекат „Уређење зона школа“за све сеоске школе које припадају територији града Пожаревца.

– Тим пројектом је предвиђена  хоризонтална и вертикална сигнализација, пешачки прелази на платформама и дисплеји за мерење брзине. Ово смо урадили у Кленовнику, Ћириковцу, Маљуревцу, Пољани, Дрмну, Пругову, Берању. У току је исти посао у Бубушинцу, а радиће се и у селима Трњане, Брадарац  и Братинац, рекао је Станојевић.

Он је подсетио да је прошле године реализован пројекат  техничког регулисања саобраћаја за уличну мрежу града Пожаревца, тачније део који обухвата улице: Кучевачку, Жагубичку, Цинцар Јанка, Црнотравску, Лесковачку, 4. јула и Пиротску, које су због ширине постале једносмерне. 

У плану је и још један кружни ток. Налазиће се у Дунавској улици, а пројектни задатак је у  завршној фази, следи  јавна набавка и израда пројекта. 

И.Р.