Пред најмлађим Пожаревљанима је Општинско надметање у знању о безбедности деце у саобраћају „Пажљивкова смотра“, која ће окупити око 130 предшколаца и млађих основаца.

Носилац организације је Савет за безбедност саобраћаја на путевима града Пожаревца, у координацији са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и у сарадњи са Градом, Предшколском установом „Љубица Вребалов“ Пожаревац и свих осам основних школа са територије града.

            Градски Савет за безбедност саобраћаја спроводи још низ активности које се сусрећу у заједничком циљу, а то је опште унапређење безбедности учесника у саобраћају. Ангажовани су на едукацији, унапређењу саобраћајне инфраструктуре, помоћи у опремању јединица саобраћајне полиције, хитне помоћи, ватрогасне службе…

Мотоцикл за Саобраћајну полицију

Савет за безбедност саобраћаја на путевима града Пожаревца ове године ће допринети опремању јединице Саобраћајне полиције куповином једног мотоцикла у вредности од 3 милиона динара.

Заменик председника савета Драган Станојевић најављује да ће у будућности определити и средства за набавку помагала за Хитну помоћ и Ватрогасну јединицу, које учествују после настанка саобраћајних незгода.

ЗАДАЦИ САВЕТА И ФИНАНСИРАЊЕ

Активности градског Савета за безбедност саобраћаја дефинисане су Програмом од шест праваца деловања, како би се постигао што шири обухват мера од значаја за безбедност учесника у саобраћају. Финансира се средствима која потичу од наплаћених новчаних казни на територији града Пожаревца, односно, тридесет посто од наплаћених казни даје се на располагање Савету, док остатак иде у републички буџет.

Драган Станојевић

О конкретним активностима и мерама које реализује разговарали смо са замеником председника Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Пожаревца Драганом Станојевићем:

– Програм рада Савета, након усвајања на Већу Града Пожаревца, упућен је Агенцији за безбедност саобраћаја РС, која је такође дала сагласност. Целоклупан програм састоји се од шест делова који се односе на унапређење саобраћајне инфраструктуре, рад Савета, унапређење саобраћајног васпитања и образовања, превентивно – промотивне активности, научно – истраживачки рад и техничко опремање јединица саобраћајне полиције и других органа који су битни за саобраћај, попут хитне помоћи и ватрогасне службе, објашњава Станојевић и додаје:

            – За новчана средства која припадну Савету од наплаћених казни утврђен је јасан начин расподеле. Половина новца је за поправљање и унапређење саобраћајне инфраструктуре, док се остатак распоређује на рад Савета и осталих пет поменутих активности.

Општинска ПАЖЉИВКОВА СМОТРА

Општинска „Пажљивкова смотра“, надметање предшколаца и млађих основаца у знању о безбедном учешћу у саобраћају, биће одржана 6. и 7. марта, у Економској школи у Пожаревцу, у фискултурној сали.

Слободан Јовановић

Члан Савета и коориднатор пројекта „Пажљивкова смотра“ Слободан Јовановић указује на велико интересовање и знатижељу најмлађих, па отуда и велики број учесника:

– Очекујемо око 130 учесника, деце свих десет вртића Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Пожаревац и осам основних школа. Такмичење ће се одвијати у три нивоа. Прва група су предшколци, који ће се такмичити 6. марта. Друга група су прваци, трећа су ученици другог разреда и они ће се такмичити 7. марта.

– Протекла, Школска смотра, била је изузетно успешна. Учествовало је око 1.300 основаца првог и другог разреда и око 650 предшколаца. Реч је о масовном учешћу, а основни циљ је да деца кроз забаву науче најбитније о безбедности у саобраћају. Сви ће добити захвалнице, финалистима следе медаље, пехари и адекватне награде. Они најбољи иду на Регионално такмичење, које организује Агенција за безбедност саобраћаја РС.                         

САОБРАЋАЈНА ИНФРАСТРУКТУРА

Заменик председника Драган Станојевић истиче да укупан финансијски износ опредељених новчаних средстава за инфраструктурне радове износи 22,5 милиона динара, као и да активностима Савета подршку пружа Град Пожаревац.

Од овогодишњих планова издвајамо израду референтног система мрежа улица на територији Пожаревца и Костолца.

– У прошлом плану смо такође имали референтни систем, али са обухватом локалних улица, док је сада реч о фреквентнијим путевима. То подразумева вертикалну и хоризонталну сигнализацију, чворишта, раскрснице, стационажу саобраћајних знакова… Све је то битно како бисмо могли да утврдимо локације на којима се догађају саобраћајне незгове, како бисмо предузели одговарајуће мере, каже Станојевић и додаје:

            – Ради се на постављању саобраћајне семафорске сигнализације на раскрсници Немањине и Југ Богданове. То је пројекат који је урађен у претходном периоду. Реч је о раскрсници на којој смо имали већи број саобраћајних незгода и где се учесници у саобраћају воде сећањем, а не потојећом саобраћајном сигначизацијом.

– У плану је реконструкција пешачко – бициклистичке стазе у Дунавској улици. Ту су раније извођени радови и стаза није у добром стању, наставља Станојевић:

– Радиће се пројектно – техничка документација за осветљење на пешачким прелазима на уличној мрежи Пожаревца и Костолца. То нам је врло битно, посебно у зимском периоду, при мањој видљивости, отежаним условима вожње, када је очигледније да пешачки прелази нису добро осветљени. Улично осветљење је доста високо, тако да смо се усагласили да се направи пројекат којим ће се дефинисати која су то најбитнија места која би требало осветлити

Безбедније школске зоне

Ради безбедности најмлађих, наставиће се са уређењем школских зона.

– И у прошлогодишњем плану је било уређење за сва насељена места где постоје школе на подручју Пожаревца и Костолца. Ове године радиће се у Лучици и Старом Костолцу, а од плана из 2022. године остало је да се ове године заврши уређење зона школа у Дубравици, Острову, Речици, Кличевцу, Петки, Живици и Брежану.

Све те школе биће назначене вертикалном сигнализацијом за смањење брзине кретања на 30 километара на сат, биће урађени пешачки прелази, ако буде требало и лежећи полицајци, а понегде и светлосно упозорење о брзини кретања возача. 

            – Ради се на константној едукацији чланова Савета како би знали да користе одређене системе које добијамо од Агенције, да се утврди која су места опасна, па отуда где усмеравати новчана средства.

– У оквиру унапређење саобраћајног образовања и васпитања, циљ је едукација деце предшколског и школског узраста, као и реализација пројекта „Пажљивкова смотра“, опет циљана на унапређење безбедног учешћа најмлађих у саобраћају, као пешака и бициклиста.

– Превентивно – промотивне активности Савета су додела аутоседишта родитељима беба са територије града Пожаревца. Тиме покушавамо да повећамо безбедност деце у најранијем узрасту. Показало се да велики број учесника у саобраћају, чак и када има аутоседиште, не корсте га на адекватан начин, деца се не везуу, не усмеравају на одговарајући начин. Реализујемо и набавку промотивног материјала за пешаке, бициклисте, мотоциклисте. Такође за старија лица, која су иначе врло угрожена категорија учесника у саобраћају и често страдају као пешаци, тако да је важно да буду уочљивији.

– Научно – истраживачки рад обухвата одржавање постојеће локалне базе података за 2023. годину и израду Стратегије акционог плана безбедности саобраћаја на територији града Пожаревца. То нам омогућује да зацртамо шта ћемо радити, јер су оба документа дефинисана управљачким мерама којима ће се постојеће стање приближити жељеном стању безбедности саобраћаја. Циљ је што мањи број саобраћајних незгода.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content