ФИРМА „ДЕКИ СМОЉИНАЦ“, КОРИСНИК ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

Општина Мало Црниће другу годину заредом је у оквиру Програма локалног економског развоја расписала јавни позив за доделу подстицајних средстава привредним субјектима. 

Циљ је подстицање конкурентности, а новчана подршка остварује се кроз доделу субвенција за набавку опреме, односно машина и алата неопходних за проширење постојећих капацитета, или за започињање делатности. 

ДЕСЕТ МИЛИОНА ЗА РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ

Право да конкуришу имају сви инвеститори из Србије и иностранстранства, велика и мала предузећа и предузетници, новоосновани привредни субјекти предузетници који немају обавезу вођења пословних књига, или представништво на територији општине Мало Црниће. Такође, један од услова да конкуришу на јавном позиву је да имају до десет запослених радника и да имају инвестициона улагања и пројекте којима се подстиче конкурентност у секторима за које се у складу са Програмом обезбеђују средства.

Као и прошле, привредницима је и ове године на располагању 10 милиона динара. Обзиром на то  да спада у ред неразвијених у Србији, Општина се труди да новчану помоћ обезбеди за све који су конкурисали. Висина одобрених средстава по једном пројекту одређује се на основу трошкова улагања, директних и индиректних ефеката улагања, као и на основу  остварења економских и привредних интереса општине Мало Црниће. 

КАКО ПОВЕЋАТИ КОНКУРЕНТНОСТ?

Један од корисника ових средстава  је и Дејан Обрадовић из Смољинца, власник фирме „Деки Смољинац“ која се бави производњом алуминијумске и ПВЦ столарије. Овим послом бави се од 2003. године, почео је као радник у једној фирми, учивши притом занат, да би касније отворио и сопствени бизнис.

-Након једног дужег временског периода током ког сам био запослен код другог послодавца, решио сам да будем свој на своме, да се остварим као власник фирме. Циљ ми није био да одем у иностранство, већ да развијем бизнис у свом селу, у својој општини. Желим да се овим послом бавим у својој земљи, да будем близу своје породице, а сутра  моји наследници да наставе породичан посао. Од када је фирма основана трудио сам се да идем у корак с временом, да иновирам производе, обнављам машине, алат, а све како бисмо повећали конкурентност на тржишту. Тренутно, у производњи радимо један радник и ја, али морам да кажем да радимо за њих десеторо, рекао је Обрадовић и додао да је његова фирма остварила одличну сарадњу са локалном самоуправом, којој је између осталог захвалан што брине о својим привредницима. Како каже, Општина је увек била уз њих, пружајући и притом и савете, али и новчану помоћ. 

МАШИНЕ НАЈНОВИЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Дејан Обрадовић

За подстицајна средства, фирма „Деки Смољинац“ конкурисала је у сврху набавке опреме нове технологије. За куповину пет машина најновије генерације, производње 2021. године, Општина је одобрила средства у износу од око милион динара. 

-Мало ко се у околини, у мојој бранши, може похвалити таквим машинама. Све ово је у циљу брже, лакше и квалитетније израде столарије. Сматрам да је новац паметно, односно на право место уложен, нагласио је Обрадовић. 

Претходни период, имајући у виду епидемију корона вируса, додатно су отежале пословања фирми не само у овом крају, већ у целој Србији. 

Власник фирме „Деки Смољинац“ за наш недељник истиче да је у том периоду, гледано процентуално, посао опао за десетак одсто, што се не не сматра неком драстичном променом.

-Смањена је производња на целом годишњем нивоу, али није страшно, имајући у виду ситуације у осталим делатностима. Знате како, ко хоће да ради, надомести све то на други начин. Мало се коригује цена како би производ био доступан свима и у том случају све функционише како треба, рекао је власник фирме „Деки Смољинац“, осврнувши се овом приликом и на велика поскупљења производног материјала:

-У једном тренутку материјал је поскупљивао на недељном нивоу. У почетку су сви произвођачи подизали цене производа како би остварили зараде, међутим све то је отишло у неку другу страну, а људи све то нису могли да испрате. Да  бисмо били приступачни свима и да би наше производе могле да приуште широке народне масе, смањивали смо своју зараду од производа. На пример, моја фирма је од почетка целе ове ситуације повећала цене за десетак посто, не више, закључио је Обрадовић.

М. П. 

Извор: Реч народа

Share.

Comments are closed.

Skip to content