Председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, у име локалне самоуправе потписао је уговоре са извођачима радова и грађанима који су учествовали на конкурсу за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа, које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде.

Горанка Стевић, Сандра Добросављевић, Малиша Антонијевић, Драган Митић

Суфинансирање је одобрено за 20 грађана, а споразум о техничкој сарадњи Општина је потписала са четири извођача радова, односно привредна субјекта: „Вујић инвест“ Ваљево, СЗР „Елсол“ Пожаревац, „Energy Net One“ Јагодина и „Gastec“ Вршац.

Од председника Општине Малише Антонијевића сазнајемо да су за реализацију програма локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике издвојили по 5 милиона динара. Износ средстава који се додељује грађанима у висини је 50 одсто од вредности инвестиције, а максимално: за замену столарије 140.000 динара, набавку котлова на биомасу 110.000 динара, замену цевне мреже и грејних тела 120.000 динара, набавку топлотне пумпе 250.000 динара и набавку соларних колектора 140.000 динара.

Потписивање уговора

-Комисија за реализацију енергетске санације Општине Мало Црниће имала је озбиљан задатак да спроведе поступак избора привредних субјеката који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији стамбених објеката, а након тога да спроведе и поступак избора крајњих корисника – грађана којима ће бити додељена бесповратна средства за ове намене. Поступци су успешно спроведени, уз пуну техничку и логистичку подршку Министарства рударства и енергетике. Грађани су се сами опредељивали за извођаче радова са листе привредних субјеката са којима је Општина потписала уговор. Реализација радова подразумева активности на уградњи столарије, котлова, топлотних пумпи, соларних колектора и обилазак извршених радова од стране Комисије, нагласио је Антонијевић.

Он је подсетио да су буџетом за 2023. годину такође планирана средства за реализацију мера енергетске санације стамбених објеката, а тражиће се сагласност надлежних институција да овогодишњим позивом буде обухваћена и мера уградње столарије на новоизграђеним објектима, јер на територији општине Мало Црниће постоји велики број породичних кућа у изградњи и таква врста помоћи грађанима би много значила.

Власник предузећа „Вујић инвест“ Радослав Ненадовић захвалио се корисницима субвенција на указаном поверењу, уз обећање да ће радови на замени столарије бити завршени у наредних месец дана, како је то предвиђено уговорима и техничким прописима.

                                                                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content