Последњи контигент опреме за завршетак изградње новог блока Б3 у термоелектрани Костолац стигао је бродом „Стиг“ Југословенског речног бродарства на теретно пристаниште у Костолцу. Испоруци нове опреме присуствовале су министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и том приликом истакле су значај овог пројекта који се реализује на основу међудржавног  споразума Србије и Кине.

Последњи контигент опреме на костолачком пристаништу

                                                           БЛОК У ПОГОН ПРЕ ОКТОБРА

Министарка Ђедовић је рекла да је последњи контигент опреме кључан за завршетак изградње и изразила очекивање да ће нови термо блок бити прикључен на мрежу до Видовдана 2023. године, а у погон пре октобра следеће године.

Дубравка Ђедовић

-После три деценије Србија гради нови енергетски погон који је од изузетне важности за енергетски сектор и даље снабдевање електричном енергијом. За нас је производња електричне енергије из угља база и јако сам поносна што ћемо успети уз подршку кинеских партнера да завршимо ово веома важно постројење, које ће представљати нових 350 мегавата електричне енергије, што чини пет одсто производних капацитета Електропривреде Србије. Ако знамо да смо у зимском периоду до сада увозили око 10 одсто струје можете схватити колико је тих нових пет одсто битно у нашем систему. Овај пројекат поред новог капацитета подразумева и повећање капацитета површинског копа Дрмно са девет милиона на 12 милиона тона угља, што је за нас од изузетне важности, казала је Дубравка Ђедовић.

Министарка Ђедовић и градоначелник Павловић

Она је додала да тренутно на градилишту ради око хиљаду радника, а да је од амбасадорке Чен Бо добила чврста уверења да ће ускоро доћи још 200 нових радника како би се пројекат завршио у року.

Амбасадорка  Чен Бо је истакла да је изградња новог термо блока значајан за развој  Србије, а посебно за производњу струје и безбедност енергије.

Амбасадорка Чен Бо

-Од великог значаја за одржавање динамике радова на пројекту Б3 је долазак овог контигента опреме. У протекле скоро три године, од утицаја пандемије, преко повећања трошкова материјала и радне снаге, све до нестабилности међунардоне логистике, превазиђене су бројне потешкоће уз заједничке напоре кинеске и српске стране. Реализација пројекта улази у завршну фазу и кинеска фирма која изводи радове улаже максималне напоре да се радови окончају у року, рекла је амбасадорка Кине.

                                             ДОДАТНА СИГУРНОСТ ЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА

Директор за производњу енергије „ТЕ –КО Костолац“ Жељко Илић је подсетио да Костолац деценијама уназад представља значајну карику у производњи угља и електричне енергије. Такође, напоменуо је да је у ТЕ „Костолац Б“ Електропривреда Србије учинила значајне кораке на заштити животне средине и да су у овој термоелектрани уграђена нова постројења за редукцију азотних и сумпорних оксида, савремени електро филтери за прашкасте материје и ново постројење за пречишћавање отпадних вода.

Жељко Илић

-Већину ових постројења су изградили и кредитирали наши кинески партнери  кроз прву фазу кинеског кредита. Већ следеће јесени имаћемо нови блок Б3 снаге 350 МW. Са више од девет милиона тона годишње произведеног угља у „Коповима Костолац“ производи се 6.000 гигават сати годишње у термоелектранама, закључио је Илић.

Изградња новог термо блока пројектована је према најстрожим европским стандардима и важећим техничким  прописима, а уговором је предвиђено и да сва опрема која ће бити уграђена у нови блок испуни европске нормативе квалитета. До сада је завршено 89,5 одсто радова, уграђено је 120.000 кубних метара бетона, 2.500 шипова, ископано 220.000 кубика земље, уграђено је 60.000 тона челичне конструкције без котла.

У обиласку градилишта

Укупна вредност пројекта „Друга фаза пакет пројекта ТЕ Костолац Б“ је 715,6 милиона долара, од чега су улагања у изградњу новог блока Б3 – 618 милиона долара, док је завршен пројекат повећања производње угља на копу Дрмно вредан  97,6 милиона евра. Укупно 85 одсто средстава за финансирање пројекта обезбеђено је из дугорочних кредита кинеске „Ексим“ банке, док 15 одсто обезбеђује ЕПС.

Блок Б3 биће најмодернији блок у производном портфолију ЕПС-а који ће давати од 5 до 7 одсто укупне производње ЕПС-а, што је од 2,2 до 2,5 милијарди киловат сати годишње. То ће обезбедити додатну сигурност електроенергетског система Србије.

Министарка Дубравка Ђедовић и амбасадорка Чен Бо су у пратњи градоначелника Пожаревца Саше Павловића, председника Градске општине Костолац Серџа Крстаноског, председнице Скупштине Градске општине Костолац Милене Церовшек, кинеских партнера и представника ЕПС-а, обишле градилиште и радове на блоку Б3 који су у завршној фази.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content