Уговоре о подстицајним средствима у пољопривреди потписало је 276 пољопривредника и удружења са територије града Пожаревца за шта је из градског буџета ове године издвојено 42,5 милиона динара.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић наглашава да је циљ локалне самоуправе да сваке године све више улаже у пољопривреду и субвенционише произвођаче.

Будимир Милорадовић, Саша Павловић, Бојан Динић

-Водили смо се тиме да сви који формално и правно испуњавају услове конкурса добију средства, тако да свега десетак пољопривредника је одбијено због неиспуњавања услова. Такође, преко Буџетског фонда за пољопривреду, пољопривредни произвођачи су били у прилици да учествују као излагачи на „Agro Belgrade“ сајму и посете Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. Иначе, за уређење атарских путева у месним заједницама ове године издвојено је око 18 милиона динара. У сарадњи са Министарством пољопривреде, Град ће ових дана извршити транспорт и расподелу меркантилног кукуруза за одређене категорије произвођача које је одредило Министарство, рекао је Павловић.

Он је најавио увећање буџета за пољопривредне субвенције у 2023. години за 40 одсто, тако да ће бити на нивоу од 42,5 милиона динара. Међутим, уколико буде више заинтересованих пољопривредника, определиће се додатна средства, тако да ће са свима који задовољавају услове конкурса бити потписани уговори. Иначе, у овој години за програм пољопривреде и руралног развоја из градског буџета укупно је издвојено 64,5 милиона динара.
Према речима члана Градског већа задуженог за пољопривреду, здравство и заштиту животне средине Бојана Динића субвенције за пољопривреднике намењене су улагању у физичку имовину, односно куповину нове механизације, подизању нових засада у воћарству, опреме у пчеларству… Удружења су конкурисала пројектима, износ повраћаја је 50 одсто, што је за 10 процената више него код физичких лица и за разлику од њих нису у обавези да унапред набаве опрему, већ то могу учинити и након спроведеног конкурса. Максиманлан износ појединачне субвенције износи 500.000 динара.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content