РЕЗУЛТАТИ И ПЛАНОВИ У КОСТОЛАЧКОМ ТЕРМОСЕКТОРУ

     -Термосектор костолачког огранка ЕПС-а добро је функционисао 2022. а за 2023. планирани су ремонтни послови, као и активности на повећању поузданости рада постројења и побољшању заштите животне средине, каже Жељко Илић, директор за производњу енергије у Огранку „ТЕ-КО Костолац“ и додаје да су у току припреме за капитални ремонт блока Б1 у ТЕ „Костолац Б“ током 2024. године, када је планирано да се уведу секундарне мере за редукцију азотних оксида на том, али и другом термопостројењу. Опрема се сада купује, а на блоку Б1 биће обављене преправке на ложном уређају да би с врха ложишта на 51. метру амонијачна вода прскала димне гасове. На тај начин ће се ниво азотних оксида додатно смањити.

      Илић још каже да ће 2023. година у термосектору Огранка „ТЕ-КО Костолац“ бити значајна и због набавке додатне кључне опреме за капитални ремонт блока Б1.

Директор Жељко Илић

      − На блоку Б1 радићемо капитални ремонт турбине, имаћемо и значајне замене на цевном систему због дотрајалости услед дејства абразије и корозије. Утврђено је већ који су то делови грејних површина који треба да се мењају. Када смо унели примарне мере у последњим ремонтима, смањили смо ниво азотних оксида, али смо смањили и параметре на котлу, па зато имамо нешто нижу снагу од пројектоване. Сада реконструкцијама морамо да вратимо снагу. У оквиру смањења азотних оксида планира се и замена канала хладног димног гаса и вентилатора. На блоку Б1 планирамо да урадимо и миграцију управљања, односно реконструкцију управљања по новим принципима. У погону ћемо да заменимо мерно-регулациону опрему у пољу. Што се тиче ТЕ „Костолац А“ предстоји нам мањи ремонт блока А2 у трајању од 30 дана. Иако због кратког рока неће моћи да се обави још неки велики посао. Радници ће искористити ремонт за замену делова који су нападнути абразијом, каже наш саговорник.

Произведено 6,14 милиона мегават-сати

      Блокови у термоелектрани „Костолац Б“ произвели су у току 2022. године 4,39 милиона мегават-сати, а у ТЕ „Костолац А“ 1,74 милиома MWh. Костолачки термокапацитети испоручили су прошле године електроенергетском систему укупно 6,14 милиона MWh електричне енергије

        На блоку А1 планиран је дужи ремонт, који ће трајати 45 дана. То време ће бити искоришћено за капитални ремонт турбине ниског притиска и замену лопатица на том делу.

        -Пројекат реконструкције система за транспорт пепела и шљаке према пепелишту „Ћириковац“ је при крају. Очекује се да ускоро и из термоелектране „Костолац А“ крене стални транспорт ка Ћириковцу. Остало нам је да заокружимо транспорт у потпуности, јер се у случајевима када дође до неког квара и даље обавља ка депонији „Средње костолачко острво“ (СКО) у Старом Костолцу. Нови систем је направљен, али је остало да се у току ове године потпуно прилагоди захтевима транспорта на ново пепелиште. План је да се на СКО изграде соларне електране, а пре тога Огранак „ТЕ-КО Костолац“ има обавезу да затвори стару депонију пепела у Старом Костолцу. Из ТЕ „Костолац Б“ већ дуго иде транспорт ка пепелишту „Ћириковац“, али се дешава да транспорт иде према СКО. Набавка за ту реконструкцију је расписана и очекујемо потписивање уговора током пролећа, напомиње Илић.

      Када су у питању радови на Пристаништу „Костолац“, приводе се крају и ускоро би објекат требало да добије употребну дозволу.

      − Канал је плован, односно проходан и функционалан, али се на основу захтева из елабората сада додатно чисти. Противпожарна полиција је завршила преглед и добили смо позитиван извештај. Комисија за технички пријем завршила је свој рад. Остало је да се у делу пристаништа у ужем смислу уради спој између пристаништа и силоса ТЕ „Костолац А“. То значи да у овој термоелектрани морамо да имамо функционалан систем за транспорт пепела. Тада ћемо имати заокружену и функционалну целину за узимање пепела из тремоелектране и депоновање у боксове пристаништа. Одатле ће моћи да се узима пепео, да се товари у барже, продаје и превози речним путем. Циљ нам је да све ове радове на пристаништу комплетно завршимо до краја 2023. године сазнајемо од директора.

       Што се тиче ремонтних активности у костолачким термоелектранама у 2022, Илић је напоменуо да су у ТЕ „Костолац Б“ оне биле стандардне дужине и трајале 29 и 40 дана, а у ТЕ „Костолац А“ 45 и 65 дана. Блок Б1 је у току 2022. у експлоатацији провео 7.726 сати, док је блок Б2 на мрежи био готово 7.500 сати.

       Постројење за одсумпоравање димних гасова у термоелектрани „Костолац Б“ добро је радило и било је функционално више од 7.000 сати.

       − Битно је да су емисије свих честица под контролом, истакао је Илић говорећи о заштити животне средине.

                                                                                                                                Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content