У Јавном комуналном преузећу „Водовод и канализација“ потрошњу воде током овог лета упоређују са оном из 2019. године. Наиме, тада је потрошња воде била изузетно висока, а највећа дневна испорука од 288 литара у секунди забележена је 13. августа 2019. године. Тада је систем радио до горње границе издржљивости са аспекта капацитета бунара, пумпних станица и стања машинске и електроопреме. Дневна производња воде није падала испод 20,5 хиљада кубика дневно, што је просечно 240 литара у секунди.

Овог лета, које одликују дуги периоди са изузетно високим температурама, потрошња воде је виша од тадашњих забележених максималних вредности. У вечерњим сатима, негде између 21 и 23 часа, потврђује директор овог предузећа Александар Димитријевић, иде преко 320 литара у секунди и већа је него током дана. Димитријевић оцењује да је и овај летњи период доста напоран по цео систем водоснабдевања, али да се обезбеђују довољне количине воде за све потрошаче и њихове потребе.

Димитријевић каже и да резервних количина воде у подземљу има, али да се брзо троши: 

-Воду у Пожаревцу имамо захваљујући добром наливном систему и подземним резервама које смо сачували. Наши бунари раде максималним капацитетима, али је тешко предвидети шта ће се дугорочније десити. Ако потрају ове високе температуре уз стални пад водостаја Велике Мораве можемо доћи у ситуацију да не буде довољно воде за потребе града. Зато и апелујемо на потрошаче да воду у овом периоду рационално троше, да се не расипа како би је имало за све. До сада није било проблема са водоснабдевањем виших градских делова које су при оваквим температурама раније остајали без воде или са слабим притиском. За сада се носимо са тим, али се и даље дешава да због прекомерне потрошње настају кварови на систему, најчешће на прикључцима. Пуно је урађено на замени азбестних цевовода, међутим истим темпом нису мењани прикључци и то је слаба тачка система. Ми се заиста трудимо да кварове отклонимо што пре, али немамо довољно екипа да их истовремено шаљемо на неколико места одједном.

Иначе, а то се у оваквој ситуацији показало као итекако потребно, припреме за летњу сезону на наливној језерској касети пет обезбедиле су довољне количине воде.Уграђена је нова пумпа и додатни систем за дезинфекцију и то је практично обезбедило воду за високу летњу потошњу. Такође, нема ни искакања у погледу квалитета и исправности воде, односно нитрати се држе под контролом далеко испод границе дозвољене количине. 

КОСТОЛАЦ

Воду за пиће са костолачког водоизворишта „Ловац“ такође контролише Завод за јавно здравље Пожаревац уз интерну лабораторију ЈКП „Водовод и канализација“. Вода је већ дужи низ година исправна за пиће, али различитог састава од пожаревачке. Наиме, у овој води су нитрати врло ниски, док има нешто повећаних, али не и угрожавајућих вредности мангана и гвожђа. Директор предузећа „Водовод и канализација“, Александар Димитријевић о водоснабдевању Костолца, каже:

-Костолац има стабилно снабдевање. Нема неких проблема, квалитет воде је у границама дозвољених, количински је за сада има довољно. Костолац и село Петка се снабдевају са изворишта „Ловац“. Капацитет овог водоизворишта је 50 литара у секунди, мада се у шпицевима током летњих месеци, добија и троши 70 секундних литара.

Као и у Пожаревцу велика потрошња воде бележи се у вечерњим и ноћним сатима. Највероватније зато што тада почиње заливање травњака, леја са цвећем, али и прање и хлађење бетонских површина окућница и тротоара.

                                                                                                     Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content