Најмлађа школа у Пожаревцу, Основна школа „Десанка Максимовић“ прославила је ових дана годишњицу од оснивања. Почела је са радом 1986. године као школа у Бусију да би име чувене песникиње, уз њену сагласност, понела нешто касније. На стогодишњицу Десанкиног рођења, 30. маја 1998. у дворишту школе откривена је биста песникиње, рад вајара Јована Солдатовића из Новог Сада. О свим тим догађајима недељник „Реч народа“ је редовно и благовремено обавештавао своје читаоце, а 1986. године са отварања школе, забележио следеће:  


У присуству бројних ђака, просветних и друштвено-политичких радника пожаревачке Општине, прошлог понедељка отворена је нова осмогодишња школа у насељу „Бусије“. За осамстотина ученика, њихове родитеље и просветне раднике био је то прави празник. Почетак нове школске године, први септембар дочекали су у новој згради. Изградња дугоочекиване школе, коштала је 120 милиона динара. Изграђена је средствима месног самодоприноса и делом из средстава Заједнице основног образовања Општине Пожаревац. Приликом свечаног отварања новог објекта председник Скупштине СИЗ-а основног образовања и културе Љубиша Ђокић је рекао:

-Од низа привредних, стамбених, културних и спортских објеката изграђених током четрдесетогодишњег развоја нешег града и општине, овај објекат не може а да нема посебно место у историји ове средине. То право на посебно трајно сећање бројних генерација овог града даје му његова намене и изузетан друштвени значај образовних, васпитних, идејних и других процеса који у њему дуги низ година треба да се одвијају, рекао је Ђокић и додао:

 -Традиција школства у нашој општини је врло дуга. Она траје више од два и по века. Ту традицију успешно наставља Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у чијем саставу ће радити овај објекат.

Пресецањем врпце, ђак првак Данијела Трифуновић симболично је обележила улазак ђака, својих другова и другарица у нове просторије. 

Школска зграда има 14 учионица, кабинете и библиотеку. Изградњом новог објекта решен је дугогодишњи просторни проблем у школама „Доситеј Обрадовић“ и „Вељко Дугошевић“. Школа ће у прво време радити у саставу ОШ „Доситеј Обрадовић“ јер још овек не постоје сви услови да делује као пета самостална школа у граду. Компетном изградњом, завршетком и друге фазе, створиће се могућности за њено самостално функционисање и обухватање наставом још око 600 ученика.

                                                                                                                                                                 Нада Перић 

Share.

Comments are closed.

Skip to content