Због зиме која протиче без падавина и снега, Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ из Пожаревца је почетком фебруара за употребу припремило касету пет. Из ове преливне касете Пожаревац је до прошле године користио воду. Када су дубоки бунари ушли у експлоатацију, касета је престала да се употребљава, а водене пумпе су реконструисане.

Александар Димитријевић, директор ЈКП „Водовод“ о ситуацији са водоснабдевањем и поновном активирању касете, за „Реч народа“ каже:

-У овом зимском периоду нисмо имали никаквих проблема у водоснабдевању. Зима је била блага, квалитет воде је у границама дозвољених вредности тако да је период био миран и са мањом потрошњом. С друге стране, благо време без падавина не одговара јер се може десити да нам током лета недостају довољне количине воде. Ове зиме није било киша ни снега ни код нас ни на планинама, а то пуни воду у подземљу. То је изостало и због тога смо морали после годину дана некоришћења касете 5, која у основи служи као брана за продор нитрата и додатна вода преко инфилтрационих базена, да је пустимо почетком фебруара да у рад. Морамо да се спремимо за летње месеце и повећану потрошњу.

Уређење  изворишта „Кључ“

Пре неколико дана у „Водоводу“ су почели уређење целокупног простора водоизворишта „Кључ“:

-Цео потез водоизворишта је ранијих година био доста запуштен, укључујући и приступне путеве, навео је Димитријевић и додао:

 -Одлучили смо да уредимо комплетан простор. По завршетку, када се површина и приступи среде, треба да изгледа као парк. 

                                  ДУБОКИ БУНАРИ

Управо оваква ситуација са водоснабдевањем показала је да је одлука о дубоким бушотинама за воду била исправна, подсећа Димитријевић:

-Без њих би систем врло тешко функционисао и због количине и због квалитета воде. Сушни период је доста дуг, нема природног дотока воде у плитке бунаре и прошле године се ова инвестиција показала као исправна. Нисмо форсирали дубоке бунаре и углавном смо их употребљавали при појави дисбаланса у водоснабдевању. Ове зиме су четири бунара била стално у раду. За месец дана, већ према процени, укључићемо и пети у експлоатацију. Они су спремни. 

На пожаревачком водоизворишту

Од 20 бунара колико их је на изворишту „Кључ“, никад истовремено не раде сви. На дневном нивоу се прави распоред експлоатације према потрошњи и тако чувају ресурси. 

Ниво Мораве је изузетно низак, водостање није изнад оног током летњих месеци. За сада је припрема подземља добра, каже директор Димитријевић и додаје да се рационалном експлоатацијом чувају резерве воде:

 -Надамо се да ове године као ни претходних неколико, неће бити рестрикција и искључења воде. Много ће зависити и од потрошње. Прошла је била апсолутно рекордна и на дневном нивоу ишло је око 26.000 кубика или 26 милиона литара. 

Апел власницима базена 

Последњих година све више грађана Пожаревца има кућне базене. Ту настаје проблем јер се ноћу се пуне водом из мреже. 

-Прошле године смо апеловалина грађане да то не раде, а апел морамо да понављамо опет. Постоји друго решење које омогућава да  се ти базени напуне без удара на цео систем и хаварија због осцилација притисака у водоводној мрежи. Нашим корисницима који имају базене воду можемо да испоручимо из цистерна и заштитимо тако друге потрошаче, рекао је директор ЈКП „Водовод и канализација“.

Вода за пиће према мониторингу у ЈКП „Водовод и канализација“, се неадекватно користи за прање тротоара, заливање башти, травњака. Такође, има доста нелегалних прикључака: 

-„Водовод“ се већ две године бори са тим проблемима. Активно се бавимо нелегалним прикључцима којих је много, нарочито у вишим зонама где се вода користи не само за кућну потрошњу и пиће већ и за заливање воћњака и зелених површина. Зато и долази до великих осцилација у систему. Ноћна потрошња воде је током лета велика, бунари не могу да се релаксирају.

                                                                                       Д. Деурић

Share.
Leave A Reply

Skip to content