2020-08-18T08:27:40+02:00 18. августа, 2020. 08:27 |

Жагубица: Пчеле у ГИС систему

Општина Жагубица уз финансијску подршку  ЕУПРО реализује Пројекат „Промоција локалних пчелара, културне баштине и природних лепота Општине Жагубица кроз ГИС“. Партнер у програму је Влада Републике Србије, а циљ програма је развијање и унапређење географског информационог система, праћење модерних трендова и промоција баштине, природних лепота и локалних пчелара. Основна идеја пројекта заснована на јединственој бази података је унапређење квалитета живота. То треба да створи боље услове за планирање локалног развоја и располагање ресурсима. Вук Стефановић из Геодетског бироа „Гаус“, који је на јавном конкурсу изабран за реализацију, каже.

-Геоинформациони системи у себи ће носити податке о водоводу, канализацији, касније и о електромрежи и између осталог, о пчеларима. Општина Жагубица је препознала да је овај крај богат пчеларима и зато је циљ да се представи Хомољски мед као потенцијал овог краја. Преко ГИС система пчеларство  ће моћи да покаже пун потенцијал.

Систем није затвореног типа, што значи да ће у будућности моћи да се дограђује и развија у зависности од потреба општине. 

Пројекат „Промоција локалних пчелара, културне баштине и природних лепота Општине Жагубица кроз ГИС“, реализује се већ неко време. Снимају се и уносе подаци о водоводној и канализационој мрежи, пчелињацима и тренутно пописују културни споменици на подручју жагубичке општине.