Председник Ловачког удружења “Јован Шербановић” из Жагубице Бранислав Живковић подсећа на обавезу обављања здравственог прегледа ловаца због поседовања и држања оружја. По закону о држању оружја власници су у обавези да сваких пет година обаве лекарски преглед.

Организовани прегледи за жагубичке ловце обављен је у амбуланти у Сувом Долу прошлог викенда.

 О стању на ловиштима на овој територији, Живковић је рекао:

Б.Живковић

-Ловачко удpужење “Јован Шербановић” је имало проблема са афричком кугом, која нас није заобишла и још увек смо у специјалном режиму функционисања. Удружење ће морати јако брзо да спроведе пролећно пребројавање дивљачи које ће  омогућити увид у њихово стање након зиме. Оно што је за сада сигурно је да је афричка свињска куга била у стагнацији у жагубичком ловишту , али смо приметили обољевања код срна и сличне врсте дивљачи. Заједно са Ветеринарским институтом из Пожаревца, урадићемо анализе и предузећемо адекватне превентивне мере.

Иначе, после Осанице где је свињска куга забележена крајем прошле године, нови случај обољевања појавио се на ободу села Лазнице почетком ове године.

Живковић каже да је по садашњем увиду у експанзији зечја дивљач, да је број лисица које потискују шакали, смањен. Са предаторским врстама попут шакала предузмаће се мере одстрела како би се заштитила племенита дивљач.

Share.

Comments are closed.

Skip to content