2018-11-06T14:25:43+01:00 6. новембра, 2018. 14:25 |

Жагубичка хроника

 Радар за саобраћајну полицију у Жагубици

 Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Министарством унутрашњих послова реализује пројекат „Брзина“. Кроз овај пројекат Полицијској станици у Жагубици дониран је радар који треба да допринесе већој безбедности саобраћаја.

Тим поводом Полицијску станицу у Жагубици су  посетили Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја са сарадницима, Срђан Лазић, начелник Полицијске управе Пожаревац и Драган Ристић, начелник Саобраћајне полиције Пожаревац. У разговору са њима Сафет Павловић, председник Општине и Саша Туфегџић, начелник Полицијске станице Жагубица указали су на потребу да сви учесници у саобраћају буду безбеднији.

Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја упозорила је возаче на опасност конзумирања алкохола.


  КУД  „Извор“ у Италији

            У Креацу крај Вићенце већ трећу годину се организује манифестација „Сусрети Срба у дијаспори“. У овом делу Италије живи велики број гастербајтера управо са подручја Општине Жагубица.

У циљу очувања обичаја, музике, културе и наслеђа крајева из којих су потекли, организатори и учесници сусрета покушавају да ове сусрете омасове и да манифестација постане  препознатљива.

На манифестацији у Вићенци недавно је наступило и Културно – уметничко друштво „Извор“ из Лазнице. Одлазак на сусрете дијаспоре у Италију, КУД „Извор“ финансијски је помогла Оштина Жагубица.

 У програму организованом у Вићенци учествовали су још и КУД „Никола Тесла“ из Удина, КУД „Јелек“ из Арзињана, КУД „Видовдан“ као и домаћин, КУД „Хомоље“ из Креаца и друга удружења Срба у Италији.


 Обележен  Дан Техничке школе 

Дан Техничке школе у Жагубици обележен је и ове године у присуству бројних званица, директора основних школа, представника локалне самоуправе, директора јавних предузећа и установа, наставног особља, ученика школе и родитеља.

Поводом Дана школе која у Жагубици успешно ради већ скоро четири деценије, ђаци су уприличили кратак културно – уметнички програм и потрудили се да се прикажу у најбољем светлу.

На историјат  школе као и успехе постигнуте у настави подсетио је др Душан Милосављевић, директор школе. Између осталог, рекао је:

-Колектив Техничке школе у Жагубици ће и даље доследно испуњавати основни задатак, а то је омогућавање ученицима реалне основе за успешно студирање на факултетима, припрема за одговоран, креативан и квалитетан живот у друштву и технолошки и информационо развијеном свету“.

Техничка школа у Жагубици образује занимања четвртог и трећег степена – економске, туристичке и кулинарске техничаре као и куваре и конобаре.