Још једна генерација ученика Основне школе „Херој Роса Трифуновић“ из Александровца се растаје и припрема за ново животно доба и обавезе које их очекују у средњој школи. За њима је прошле седмице остало дружење на „малој матурској вечери“, а ових дана полажу завршни испит, према знању скупљају последње бодове у својој основној школи и прве за средњу коју су одабрали. Полажу српски језик, математику и комбиновани тест који ће их према постигнутом успеху одвести у жељену школу:

            -Ово је још једна генерација ђака која излази из наше школе са добрим знањем, каже Дејан Животић, директор. Преко половине су одлични ученици. Њих седморо је школу завршило са свим петицама и дипломом „Вук Караџић“. На пробном завршном испиту показали су изврсно знање тако да очекујемо да и овај који се бодује буде успешан и да ће резултати бити бољи од републичког просека. Припремали су се кроз часове у школи и осим тога су имали и пуно ангажовање и помоћ наставника ван обавезне наставе. Надамо се да ће са истим успехом да наставе школовање.

             Близу два века школе

ОШ „Херој Роса Трифуновић“ има укупно 253 ученика. Осим у матичној школи у Александровцу настава је организована и у подручним школама у Влашком Долу где је осморазредна и као четвороразредне у Ореовици, Тићевцу, Свињареву и Миријеву. У централној школи у Александровцу настава је организована у девет одељења, четири у нижој настави и пет у вишим разредима. У Влашком Долу се настава похађа у свим разредима од првог до осмог и ту су деца у припремној настави – предшколци. У подручним школама, зависно од броја ученика, негде комбинована, а негде неподељења одељења.  Школа има укупно 26 одељења.

Ове године обележила је 184 године постојања. У континуитету постоји од половине 19. века. После припајања школа из суседних села, 1958. године добија име по народном хероју Радмили Роси Трифуновић које и данас носи.

                                                            

ВУКОВЦИ

            Овогодишњи вуковци, одликаши који су свих осам разреда завршили са свим петицама, су Емилија Милошевић, Кристина Милорадовић, Катарина Обрадовић, Огњен Радовановић, Тијана Радовановић, Душица Ранковић и Маша Маркетић. Њихови планови за будућност су различити, заједничко им је да из своје основне школе носе пуно утисака и лепе успомене. Емилија Милошевић осим свих петица стиже и сјајно да рецитује па је ове школске године била и на Републичком такмичењу у Ваљеву, жели да упише природно – математички смер у Пожаревачкој гимназији:

            -Било је задовољство да представљам нашу малу школу на великом такмичењу. Рецитовање је вештина и на такмичењу се пуно научи од друге деце.

            Огњен Радовановић каже „да баш не воли много да учи“ али да је, ето, успео  да се избори за Вукову диплому. Такође, каже да му је тешко да се растане од другова и да му је омиљени предмет било техничко образовање, а да ће школовање наставити у Београду у средњој медицинској. Његовој вршњакињи Кристини Милорадовић није тешко да учи и све петице и Вукова диплома су дошле саме по себи:

            -Што више знаш, више вредиш, осмехује се и додаје да јој је омиљени предмет  биологија и да је наставница била јако добра у приближавању градива. Кристина воли животиње, бави се јахањем. Прва на листи жеља биће јој Медицинска школа. Кристинина најбоља другарица Маша Маркетић са Вуковом дипломом се припрема да упише друштвено – језички смер Пожаревачке гимназије „зато што воли језике и опробала се на такмичењима из енглеског и француског и показала резултате“.

                               Локална самоуправа и образовање

            Општина Жабари у којој се налази Основна школа „Херој Роса Трифуновић“ Александровац је спремна да пуно улаже у децу и њихово образовање. Дејан Животић, директор Школе то и потвђује:

            -Из буџета Општина плаћа свим ученицима до четвртог разреда ужину, организује бесплатни превоз за средњошколце јер у Жабарима нема средње школе, спонзорише учешће ученика и школа на такмичењима, школске манифестације, обезбеђује награде за најбоље ђаке.

           

            Обе ће до својих школа у Пожаревцу путовати, кажу да је боље да остану код својих кућа него да станују у непознатом. Такође, важно је и да Општина Жабари својим средњошколцима плаћа превоз. Неки од њих ће ипак морати у нову средину попут Косте Стевића који жели да упише Техничку школу у Костолцу и усмерење електротехничар рачунара или Вељко Милосављевић који је одлучио да похађа посебно одељење информатичара у Гимназији у Смедереву и већ је положио пријемни испит.

 

Преузето из школског летописa

10. 6. 2019.    У част безбрижног детињства, лепршаве младости и завршетка школске године, ОШ „Милисав Николић“ у Божевцу је у петак, 7. јуна организовала такмичење група у модерном плесу под називом „За сјај у оку“.

            Екипа наше школе, у саставу Емилија Милошевић, Тијана Радовановић, Душица Ранковић, узела је учешће на овом такмичењу и освојила друго место. Оне су наступале уз музички микс, а кореографи су биле наставнице Милица Радојевић и Ивана Даниловић. Ученица осмог разреда Емилија Милошевић је проглашена за најдевојчицу.

12. 5. 2019.   У петак, 10. јуна одржан је Крос РТС-а на спортском игралишту у Александровцу. Ученици су трчали по категоријама у 18 трка од предшколаца до завршног разреда…Након завршеног кроса, победницима су уручена заслужена признања – дипломе Кроса РТС-а „Кроз Србију“. Крос је истрчало 189 ученика.

           

                                                                                                                  Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content