IMG_3597На седници Већа Градске општине Костолац  разматрано је више тема, а о најзначајним одлукама које су том приликом донете, на конференцији за медије говорио је председник Градске општине Костолац Иван Савић.Једногласно је усвојен записник са састанка Комисије за доделу средстава за суфинансирање пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2017. години.

Према речима Ивана Савића, већ почетком године створени су услови за расписивање јавног позива, како организације не би дуго чекале на планирана средства и како би могле своје програме на време да реализују. По овом позиву одобрено је шест пројеката укупне вредности милион динара за наставак осликавања цркве Светог Максима исповедника у Костолцу, инсталацију воде у порти цркве у Петки са израдом чесме, за наставак сређивања фасаде на цркви и црквеном дому и адаптацију крова на цркви у Кленовнику, за конзеравцију и рестаурацију три иконе Уроша Предића у цркви у Селу Костолац, исплату завршних радова на ремонту и електрификацији звона у цркви Светог Георгија у Острову и доградњу капеле у склопу молитвене куће исламске заједнице у Костолцу.

Такође, прихваћен је предлог Комисије за вредновање програма и пројеката удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац за 2017. годину и на основу тога опредељено је 700.000 динара за превоз пензионера старијих од 70 година у локалном саобраћају, снабдевање лековима болесних и непокретних пензионера са најнижим примањима и за социјално –здравствену заштиту инвалида рада.

-Што се тиче невладиних организација, ове године је било највише предложених пројеката и средства за ове намене су, у односу на прошлу годину, увећана за 500.000 динара. Трудићемо се да наредне године обезбедимо још више пара, јер су програми заиста квалитетни. На предлог Комисије одобрена су средства: Удружењу одгајивача ситних животиња и љубитеља природе Костолац за пројекат под називом „Костолац 2017“, за Прву међународну и Пету међуградску изложбу ситних животиња; Кинолошком удружењу „Дунав“ за Националну изложбу паса CAC 2017; Удружењу „Спектар“ за Ликовну колонију „Костолац 2017“; Клубу љубитеља књиге „Мајдан“ за штампање Часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“ и Часописа за младе „Развигори Мајданови“, књижевно – духовне сусрете „Костолачка жижка“  и пројекат под називом „Verbumlandi –Art“; Удружењу ратних ветерана Србије – Костолац за пројекат „Неговање патриотизма и успоствљање традиције обележавања датума и споменика из ратова од 1990. до 1999. године“; Удружењу грађана „Креативни Роми“ за програм „Ублажимо сиромаштво“ и обележавање Светског дана Рома; Позоришту „Castellum“ за пројекат „Покондирена тиква“; Удружењу „Еуро Роми“ за рад Ромске канцелерије; Удружењу „Друштво Ром Костолац“ за ангажовање координатора за ромска питања; УЛУК „Арт“ за Десету путујућу међународну ликовну колонију „Отвореног срца и пријатељства“ и адаптацију простора Приватног народног музеја Ђорђе Вајферт и Опште библиотеке Костолац; Ловачком удружењу „Војвода Миленко“ – секција Острово за адаптацију просторија Месне заједнице Острово за потребе удружења; Музичком друштву „Костолац“ за функционисање и развој хора Дунавска лира; Друштву за неговање народне традиције „Аманет“ за фунцкионисање и развој Друштва, организовање сусрета ветерана фолклора Србије, као и очување народне традиције и културе у Костолцу; Ликовном удружењу „Кевро“ Костолац за пројекат под називом „Ђорђе Вајферт – оставштина за будућност“.

Средства за културно – уметничка друштва су утростручена у односу на прошлу годину и за ову намену на располагању су 3 милиона динара. КУД-ови су показали дозу одговорности и ангажовања и заслужују да све њихове активности буду неометано спроведене. Наравно, највише средстава усмерено је на рад КУД-а „Костолац“ од кога, пошто има највише искуства, знања и кадровског потенцијала, очекујемо да преуме одговорност и сарађује са сеоским културно – уметничким друштвима. Такође, средства су обезбеђена и за КУД „Света Петка“, КУД „Кленовник“, КУД „Стари Костолац“ и КУД „Острово“. На претходној седници Већа усвојили смо извештај Комисије за додељивање средстава за функционисање спортских организација, уговори су већ потписани и средства су им пренета, саопштио је на конференцији председник Иван Савић.

                                                                                                                                   Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content