2019-10-19T12:12:36+02:00 19. октобра, 2019. 12:12 |

Заштита јагоде у јесењем периоду

Као и код осталих воћних врста, послови у јагодњаку не завршавају се бербом. У циљу очувања што квалитетнијих и здравијих биљака, потребно је посветити се нези усева и након бербе.

-Један од најзначајнијих патогена јагоде је проузроковач мрке пегавости. Значај овог патогена у производњи јагоде огледа се у утицају најпре на квалитативни развој и дуготрајност животног века јагоде, а тиме  уједно и на принос. Најтипичнији симптоми мрке пегавости јагоде  уочавају се на листовима у виду пурпурномрких пега које се шире и у повољним условима могу захватити цео лист и тиме проузроковати његово пропадања. У зараженим биљним деловима патоген се одржава до наредног вегетационог периода, каже маст.инг.пољ Невена Ристић.

У овом периоду, у циљу смањења инфекционог потенцијала патогена  треба  извршити кошење лисне масе, а затим уклањање истих са парцеле. Након тога препоручује се третман препаратима на бази бакра и манкозеба. Овим препаратима третман треба извршити и у тек заснованом јагодњаку, одмах након садње. Овим третманом врши се превентивна заштита лисне масе. У случају појаве симптома са кретањем вегетације препоручује се примена препарата на бази активних материја: каптан, манкозеб, тебуконазол и азоксистробин.