На територији браничевског округа ране сорте пшенице почеле су да цветају, док се код каснијих цветање очекује током наредне недеље. Отворени цветови пшенице су улазна места за инфекцију од најопасније фитопатогене гљиве из рода Fusarium која изазива фузариозну плеснивост класа пшенице, што у великој мери утиче на смањење приноса и квалитета пшенице.

Симптоми се јављају на појединачним класићима или на целом класу и веома лако се уочавају у млечној фази зрења када су здрави класови зелене боје и нешто повијени од тежине зрна, а заражени класови или појединачни класићи су жуте боје и стоје усправно. Болесна зрна која су заражена током оплодње су смежурана, ситна и шупља и често због присуства микотоксина нису за исхрану људи.

-За разлику од болести листа пшенице које пратимо и одређујемо време када их третирамо фунгицидима, симптоми фузаријума класа се не виде доста дуго и када се појаве нема више интервенције која би смањила штету. Најважније је да се клас заштити у време почетка цветања, када су класићи отворени и када патоген може да уђе у њих и оствари инфекцију. Третман фунгицидима је потребно обавити када 5 одсто класова избаци прашнике, пре падавина, неким од следећих фунгицида: Prosaro 250 EC, Osiris, Delaro 320 SC, Elatus Era, Ceres и други, истиче Драгана Урошевић, дипломирани инжењер заштите биља у ПССС Пожаревац.

Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content