2021-09-05T11:31:00+02:00 4. септембра, 2021. 22:19 |

Затутњао галоп и кас племенитих грла

Пожаревачки Хиподром је и ове године по 58. пут широко отворио своје капије за велики празник коњарства – Љубичевске коњичке игре. Ова традиционална, велика спортска манифестација из године у годину, прослављајући име свога града, Љубичева, Стига, Поморавља и Подунавља, бива све значајнија, како организаторима, тако и граду и људима који улажу сав свој труд, ентузијазам и љубав у коњички спорт.

Првог дана спортска надметања на Хиподрому пратило је неколико хиљада заљубљеника у коњички спорт. Тркачки дан отворен је касачким надметањем „Ресава“ на 1.600 метара за грла која су у каријери зарадила до 500 бодова. Победу је однело грло Оксана за чијим сулкама је био Јовица Остојић. На друго место пласирало се грло Гром Х.П, док је трећу позицију заузела Текила. Време победничког каса 1.19,4 по километру, а пехар победничком тиму уручио је председник УО Туристичке организације Града Пожаревца Драган Костић. У касачкој трци „Млава“ за грла која су у каријери зарадила до 1.000 бодова, за наградни фонд од 145.000 динара такмичило се 12 грла. Тријумфовало је грло Лорета са возачем Миодрагом Димитријевићем и просечним касом по километру 1.17,2. Друго место припало је грлу Dasty S.G, док су трећу и четврту позицију у мртвој трци поделила грла Фаун П.С и Самсунг. Признање победничком тиму предао је Никола Живановић, директор компаније „Евротрговина“ Шапине.

Први галопски окршај „Михајловац“ на 1.300 метара у маниру сигурно, за дужину коњског тела припао је грлу Kalakchee са јахачем Кристијаном Мустафићем. Друго место заузело је грло Tulip O Hare, док се на трећој позицији обрело грло Road Lever. Време победника 1.18,7, а пехар је уручио Раде Миловановић, петоструки победник Вишебоја, тренер вишебојаца и командант параде. Трећи касачки окршај „Дунав“ припао је грлу Чарли Стар са возачем Јосипом Габрићем Млађим, које је касало просечно по километру 1.16,4. Друго место заузела је La Isla Bonita, а треће Elpenor AT. Пехар победничком тиму уручио је Владан Миловановић, директор пожаревачке филијале компаније „Дунав осигурање“.

                           ПОБЕДНИК ПОЛУФИНАЛА ВИШЕБОЈА МИЛАН ЈОВАНОВИЋ

Главно надметање првог тркачког дана, галопски окршај „Војвода Миливоје Живановић“, спринтерску дисциплину на 1.100 метара добио је Never In Red у чијем седлу је био Жељко Илић. Њима је било потребно минут и три десетинке да пређу ову дистанцу, а за собом су оставили другопласираног Torino Hilla и трећепласираног Iron Boya. Победничком тиму пехар је уручио др Горан Несторовић, члан Градског већа задужен за образовање. Најбоља касачка партија дана „Морава“ за грла која су у каријери зарадила до 4.000 бодова, припала је грлу Cann Legacy V са Дејаном Катанићем у сулкама и просечним касом по километру 1.16,0. Друго место освојио је Armani B, а треће Лариса. Пехар победнику уручио је Бојан Динић, члан Градског већа задужен за здравство, пољопривреду и заштиту животне средине. Потом је на сцену ступила најмлађа спортска екипа на свету, поворка од 12 малених волтижера, старости од 3 до 8 година, који су под будним оком тренерa Сузане Јанковић показали своје умеће на кобили Маза. Слатке пакете им је предала Анђелка Оташевић, секретар Скупштине града Пожаревца.

Уследило је полуфинале Љубичевског вишебоја, такмичење јединствено по свом садржају у свету, где се часни вишебојци у више традиционалних вештина боре за сабљу и плашт љубичевског витеза. Прво место са 12 освојених поена припало је Милану Јовановићу и грлу Цита. На друго место обрео се Милош Ивановић на грлу Раскољников који је освојио 11 поена. Следе Марко Миленковић и Владимир Најдановић са по 10 поена, Бобан Јанићијевић, Милан Ивић, Андрија Стерђевић и Душан Јанковић са освојених 9 поена. Од финала су се опростили Предраг Јовановић, Ненад Анђелић, Душан Рајчић и Даворин Живковић.

                                                                                  

 

                                                                                    Текст: Дарко Динић

                                                                                    Фото: Владан Милић