2021-02-09T09:06:18+01:00 9. фебруара, 2021. 09:05 |

Заветне иконе-најлепши славски дар

Светом Литургијом коју је предводио Владимир Кочабер архијерејски намесник пожаревачки уз саслужбу свештеника Пожаревца и околних парохија,  прослављен је Дан Светог Максима Исповедника, односно слава новокостолачког православног Храма који носи име овог свеца.Колачар славе био је свештеник Иван Филиповић други парох новокостолачки са породицом, који је ову свету дужност за наредну славу предао Новици и Снежани Ивановић из Костолца. Вернике и госте поздравио је отац Дејан Лазаров, старешина Цркве Светог Максима Исповедника.
Светој Литургији у Цркви Светог Максима Исповедника присуствовали су и председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, директор Техничке школе „Никола Тесла“ др Горан Несторовић као и представници Основне школе „Јован Цвијић“.
Под куполама прелепог храма, првог у Српској православној цркви посвећеног свецу Максиму, освештаног 21. октобра 2012. године од стране епископа браничевског Игнатија, слава је оплемењена јединственим догађајем. Наиме, освештане су заветне иконе Светог Максима Исповедника и Светог Великомученика Прокопија – заштитника Костолца и његових мештана. Реч је о иконама које је сестра Нада Стојаковић из манастира Каћ осликала у византијском стилу. Основ за рад на њима био јединствен фрескопис новокостолачке цркве уметника Стаматиса Склириса, Атињанина који се сматра једним од водећих светских иконописаца савременог православља.

Влада Винкић