2020-10-24T09:35:56+02:00 22. октобра, 2020. 22:41 |

Завршен 49.ФЕДРАС: Прва награда представи „Све о женама“

У Малом Црнићу, 22. октобра завршен је 49. Фестивал драмских аматера села Србије, на којем су поштоваоци и љубитељи позоришне уметности били у прилици да одгледају шест представа у такмичарској конкуренцији. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштовите редитељске замисли остале су његова препознатљива одлика. Публика се сусрела са обиљем ликова, драмских заплета и редитељским идејама, што је све обогатило и оправдало смисао, разлоге и циљ опстајања и трајања овог јединственог фестивала.

                                                      ФЕДРАС – ТЕМЕЉ И СТУБ АМАТЕРИЗМА

Обраћајући се у име организатора, вршилац дужности директора Центра за културу општине Мало Црниће Никола Томић је казао да ФЕДРАС представља темељ и стуб аматеризма у позоришној уметности. Како је ФЕДРАС сазревао, тако је постајао и мотив, смер и изазов многим младим људима који су се остварили у овој уметности као аматери, али и као професионалци.

-Професионализам је поље чију границу у виду једне танке нити, прелете таленти на крилима аматеризма летећи од улоге до улоге, од сцене до сцене. Једна од тих сцена можемо са сигурношћу да кажемо је и ова Федрасова. На одговорност обавезује чињеница да је ФЕДРАС велика манифестација која има традицију, за годину дана тачно пола века. Слушајући приче људи старијих од себе, који су уз ФЕДРАС дуги низ година, упознајемо дугу, романтичну и прелепу историју ове манифестације коју чине хиљаду аматера, носилаца позоришне уметности, али и професионалаца који су крочили на даске ове сцене. Ове године због ситуације у којој се налазимо са епидемијом и ограничених могућности организовања, потрудили смо се да ФЕДРАС ипак живи, можда не пуним плућима, али свакако велико је задовољство видети испуњен капацитет сале у овим условима. Закључујем да смо сви ми, организатори, глумци, редитељи и ви поштована публико, учинили једно велико дело, подржали смо аматеризам у сигурно најтежим данима од када је неко усмерио своју љубав као аматера и пренео на сцену. Та љубав је ненаплатива, али и јединствена јер су аматери управо носиоци културе и њених делатности у великом скупу свих уметника наше земље, рекао је Томић.

Жири који је радио у саставу: Цисана Мурусиџе Чоловић, редитељка из Београда, Слободан Боба Степић, драмски уметник из Пожаревца и Владимир Рис, професор књижевности из Новог Сада, донео је једногласну одлуку да прва награда за представу у целини припадне представи „Све о женама“, аутора Мира Гаврана у режији Александера Бака, Аматерског позоришта „Мирко Таталовић Ћира“ из Нове Пазове. Друга награда додељена је представи „Ах забога стишајте се мистер Дринк“, аутора Владимира Предића у режији Драгана Николића Јордана, у извођењу Дома културе „Влада Марјановић“ из Старог Села, док је треће место у овој категорији освојила представа „Топ од трешње“, аутора Ивана Панића у режији Владана Цветковића, Градског позоришта „Моравиште“ из Ћуприје.

Награда за најбољу режију додељена је Александеру Баку за поставку представе „Све о женама“. Награду за главну женску улогу понела је Бојана Урошевић, за сјајно глумачко остварење у неколико улога у представи „Све о женама“, док је награда за главну мушку улогу отишла у руке Марка Богдановића, за улогу Бринка у представи „Ах забога стишајте се мистер Дринк“.

Награде за епизодне улоге додељене су Анастазии Глумац за улогу мајке у представи „Клинч“ и Александру Милеуснићу за улогу ђеда солунца  у представи „Топ од трешње“. Награда за сценографију и костим додељена је представи „Све о женама“, а похвале су припале глумицама Јелени Стојадиновић, Ивани Давидовић, Дијани Влаиновић и Ивани Гашић Грбић.

Традиционално све представе пратио је и оцењивао жири публике у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, Санела Савић и Никола Ивић. Њихова једногласна одлука је била да награда за глумачко остварење припадне Бојани Урошевић, за улоге у представи „Све о женама“.

                                                   УНАПРЕЂИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ

Затварајући овогодишњу смотру, председник Општине Мало Црниће и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је истакао да ће 49. ФЕДРАС остати упамћен како по добрим представама, тако и по начину на који је организован, али и по ситуацији у којој је реализован.

-Ситуација је таква да смо овога пута остали ускраћени за још глумачких остварења, али и дозвољен број присутних у сали је такође био ограничен, те се из тога може закључити да су они најупорнији у најмању руку били привилеговани да одгледају представе. Хвала жирију који је будно пратио сваки детаљ са сцене и као увек до сада доносио исправне одлуке, али хвала и жирију публике који је у име свих гледалаца награђивао глумца вечери, кога су често бирали на основу најситнијих детаља, јер су сви глумци на сцени били одлични у својим улогама.  Драги пријатељи учесници овогодишњег ФЕДРАС-а, хвала на дивним представама, поносан сам да смо могли да вас угостимо и заједно уживамо у представама, али вам вечерас са овог места упућујем не само речи захвалности већ и молбу да се идуће године видимо поново на истом месту у што већем броју и обележимо пола века постојања ове надасве јединствене, али и престижне манифестације коју је препознало и Министарство културе и информисања, закључио је Антонијевић.

                                                                                                                       Текст: Д.Динић

                                                                                                                       Фото: В.Милић