2020-12-25T09:38:33+01:00 25. децембра, 2020. 09:38 |

Завршена дигитализација дела Бранка Манаса

Успешно је приведена крају реализација пројекта Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ под називом „Дигитализација књижевног дела Бранка Манаса“ који је подржан од стране Министарств културе иинформисања Републике Србије у 2020. години. Тако су од сада, дигитализована књижевна дела професора Бранка Лазића Манаса постала доступна читаоцима на било којој локацији у било које доба дана.

Ово је било могуће захваљујући средствима ресорног министарства којима је набављена опрема: професионални скенер AVISION, специјално дизајниран за скенирање књига до A3 формата, лаптоп и екстерна меморија за дуготрајно чување дигиталних предмета.

У оквиру пројекта урађено је и подешавање сајта библиотеке за отпремање дигиталног материјала.
Електронска издања су своје место нашла у е-библиотеци доступној на сајту библиотеке. Сва дела могу се пронаћи на http://biblioteka djurajaksic.org.rs/digitalna biblioteka/stvaralastvo/1.

Значај књижевног дела Бранка Манаса огледа се у томе што се културне и историјске вредности овога краја промовишу као универзалне вредности живота због чега је и одлучено да се његово стваралаштво дигитализацијом и сачува. Овим пројектом истовремено је започет процес дигитализације Завичајног одељења Народне библиотеке „Ђура Јакшић“.