2017-02-06T10:19:49+01:00 19. априла, 2016. 10:23 |

Завршена грејна сезона са уштедом од 5 посто

ЈП „ТОПЛИФИКАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ

 

АПЕЛ ГБРАЂАНИМА С обзиром на то да се у последње три – четири године број радника у „Топлификацији“ није повећавао, док је број прикључака порастао за 40 одсто, из овог предузећа апелују на грађане да у току грејне сезоне имају разумевања, посебно због чињенице да се излази у сусрет приликом отклањања недостастака у унутрашњим инсталацијама купаца.

АПЕЛ ГБРАЂАНИМА
С обзиром на то да се у последње три – четири године број радника у „Топлификацији“ није повећавао, док је број прикључака порастао за 40 одсто, из овог предузећа апелују на грађане да у току грејне сезоне имају разумевања, посебно због чињенице да се излази у сусрет приликом отклањања недостастака у унутрашњим инсталацијама купаца.

Званичним завршетком грејне сезоне протеклог петка почело је постепено искључење система са напајања, с тим што ће систем остати активан све до 3. маја, што значи да уколико до тог периода температуре буду ниже од прописаних параметара корисници ће бити снабдевани топлотном енергијом.

Оцењујући протекли период, директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић истиче да је са мање или више успеха од половине децембра систем стабилизован. Од тада по статистици која постоји у диспечарском центру постепено је смањиван број пријава, зима је била релативно топла, тако да је уштеђена енергија за пет проценета у односу на планирану потрошњу. Редовно су измириване обавезе предузећа за испоручену топлотну енергију, које су на годишњем нивоу реда величине од милион евра.

Директор Дејан Дачић

Директор Дејан Дачић

С обзиром на то да је дошло до промене методологије за обрачун цене топлотне енергије, у смислу тарифног система, који је од стране Скупштине Града усвојен, прешло се на наплату топлотне енергије по утрошку. По завршетку ове грејне сезоне радници ће обићи све  топлопредајне станице како би уписали стање потрошње.

У 2015.  годину се са очекивањима великог улагања у ширење топлификационе мреже. Град је за ту сврху одвојио 320 милиона динара, пренета средства из 2014. године су износила 130 милиона динара и „Топлификација“ је планирала 150 милиона динара сопствених средстава.

Ове недеље очекује се почетак радова на ширењу мреже у Месној заједници Чачалица и Сињској улици, док радови на  преостале три локације треба да започну у мају.

Прошле године закључено је 500 нових уговора, а ове године с обзиром да ће се радити још веће локације као што су Бурјан, Сопот, Косовска улица друга фаза, очекује се најмање још 500 нових корисника, каже директор ЈП „Топлификација“.

Ове године из Буџетског фонда добијено је 37 милиона динара за ширење топлификационе мреже на 4 локације, док је „Топлификација“ издвојила 39 милиона динара из сопствених средстава. Ради се махом о изградњи топлопредајних станица које ће омогућити даље ширење мреже директно до купаца.

Детаљније читајте у новинама „РЕЧ НАРОДА“