Други јул је за Пожаревљане био крајњи рок за презентацију два значајна урбанистичка пројекта реконструкције: Градског парка и просторне целине „Чикош“.

        Урбанистички пројекат за „Чикош“ урадило је предузеће „BMD BAU“ из Београда и по њему главна измена у овој просторној целини односи се на уклањање: постојећих летњих башти ,киоска на северној страни платоа и, због здравственог стања зеленила, седам лишћарских стабала, једног  четинара, свог жбуње и живе ограде. Уместо уклоњених стабала поставило би се осам потпуно нових  садница као и саксије са сезонским цвећем. Нови „Чикош“ имао би фонтану, централни плато, дечији мобилијар, уређене летње баште и јавни тоалет.

          Важно место у овој комплетној реконструкцији заузима изградња платоа, потпуно поплочане површине од штампаног бетона или бехатон коцки. Биста Павла Савића би се изместила у јужни део простора и осветлила. Посебно осветљење предвиђено је и око фонтане смештене у северозападном делу целине. Пројектант је предвидео да фонтана има седам млазница и да ноћу светли у разним бојама.

            Јавност је интересовало планирано решење за летње баште уз угоститељске објекте на источној страни локације. Пројектант предвиђа типске летње баште на  размаку од три метра димензија  540x360cm.

             За децу ће, поред фонтане интересантно место представљати такозвана „Урбана шума“ коју би чиниле вертикално постављене челичне цеви висине 250 сантиметара у групацијама од осам комада. Мислило се и на заљубљенике у шах, за њих је пројектован простор за шаховску игру под ведрим небом сачињен од пет шаховских комплета –  стола и две клупе.

              И најзад,  поштујући  осећања заљубљеника у старо и вечно, планиран је пролаз са фењерима у делу са старом каладрмом из 1897. године.  У пројекту је назначено да би калдрма требало да се реконструише и да се сваки камен врати на своје место“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content