2019-11-28T09:31:05+01:00 26. новембра, 2019. 19:24 |

Завршена сетва озимих стрних жита у Браничевском округу

Сетва озимих  стрних жита на подручју браничевског округа на око  37000 хектара је приведена крају. У сетвеној структури озимих стрних жита најзаступљенија је пшеница која је ове јесени посејана на око 30000 хектара. Ову јесењу сетву пре свега карактерише на око 85% сетва ван оптималног рока,  због великог дефицита влаге у земљишту и немогућности основне обраде земљишта на време.

Јоргованка Влајковац

-На великом проценту површина изостало је уношење основног НПК  минералног ђубрива, као и сетва недекларисаног семена, што су негативни фактори висине приноса. Усеви озимих стрних жита се тренутно налазе од фазе ницања до фазе три листа. Препорука је пратити парцеле са озимим стрним житима, да би се на време утврдило моменат заштите усева од појаве штеточина болести и корова. Посебан акценат се ставља на пролећно уношење азотног минералног ђубрива, прихрану, са препоруком да се ова агротехничка мера обави у два наврата због бољег усвајања хранива, каже Јоргованка Влајковац, дипл. инж. из ПССС Пожаревац.

Ове производне године и усеви кукуруза који су били посејани на око 60000 хектара су дали стабилне приносе . Приноси су се кретали од 4000 па до 11000 килограма сувог зрна по хектару, са просеком за браничевски округ од око 5000 килограма сувог зрна по хектару.

-Рекордни приноси су постигнути на оним парцелама где су све агротехничке мере примењене кад треба и како треба, са посебним акцентом на избалансирано уношење НПК минералних ђубрива и правовремену заштиту усева од корова, напомиње Влајковац.

  • Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају ставове органа који је доделио средства

                                                                                                          Д.Д.