2019-06-04T10:27:24+02:00 4. јуна, 2019. 10:16 |

Завршени „Хомољски мотиви“ : Смотра традиције, културе, лепоте…

 

Кучево је протеклих дана било најпосећенија и најатрактивнија дестинација овог дела Србије, али и знатно шире. Традиционалан и надалеко препознатљив бренд, 52. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, свих пет дана, од 28. маја до 1. јуна, окупила је у Кучеву све генерације.

 

Владимир Стојановић и Верољуб Арсић

Смотру су званично прогласили отвореном потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић и председник Општине Кучево Владимир Стојановић.

Указали су на значај традиције која се чува и негује у овом де лу Србије, као и на велику важност саме манифестације која изнова доказује свој значај на туристичкој мапи Србије.

 

Врховни пастир Хомоља Богдан Богдановић

Здравицу Врховног пастира Хомоља казивао је Богдан Богдановић, глумац из Кучева.

Круна манифестације била је субота, са програмом од јутра до мрака. Од продајне изложбе хомољских сирева, базара старих заната, изложбе домаће радиности, подсећања на славне дане испирања злата на Пеку, изложбе „Сеоска дворишта“ и концерта дечијег стваралаштва, до ишчекиваног традиционалног дефилеа домаћина и гостију. На улицама Кучева представило се 1.300 учесника дефилеа, које је све време пратио громогласан аплауз.

Уследио је Концерт народних уметника на главном градском тргу, а потом и званично отварање.

Након здравице Врховног пастира Хомоља, уручена су признања најуспешнијим учесницима акције „Најлепше двориште и тераса Кучева“.

Ове године је прву награду за терасу завредела Негице Благојевић. Другонаграђена је Марина Михајловић, а трећа Живкица Милетић. За најлепше уређено двориште награђена је Бисерка Зарић, друго место је припало Драгану Станојевићу, а треће породици Илић.

Уследило је представљање овогодишњих лепотица. Мис јоргована и финалисткиња за Мис Србије постала је Жељана Стојановић из Смедерева, која ће наредних годину дана бити заштитно лице Смотре „Хомољски мотиви“. Жељани је додељена и стипендија за школовање на Факултету за Пројектни менаџмент и иновације.

Прва пратиља је Теодора Митић из Зајечара, друга пратиља је Софија Марић из Деспотовца. Мис фотогеничности је Милица Павловић из Kладова, а најшармантнија је Јована Лупшић из Kучева.

Уз њих је била и Кучевљанка Тамара Новаковић, представница Србије на избору за Мис планете у Kамбоџи и заштитно лице овогодишње Смотре.

Дан је завршен уз музику и песму, концертом Џенана Лончаревића, на Градском тргу који је био крцат задовољном публиком.

Иначе, истог дана, у преподневним сатима, организована је садња јоргована, по којем је кучевачки крај познат као „долина јоргована“. Младе јорговане су засадиле мисице заједно са председником Општине Владимиром Стојановићем, председницом СО Мицом Лукић Раденковић, замеником председника Општине Небојшом Митровићем и чланом Општинског већа Милошем Петровићем. Иначе, реч је о акцији која се спроводи у оквиру кампање „Србија, земља јоргована“, чије ће финале бити приређено у Паризу, октобра ове године.

Након тих дана, као и претходећег мајског предпрограма, за нама је још једна незаборавна Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, упечатљива, јединствена, богата и одлично организована 52-га манифестација. Посебан утисак оставља гостопримство Кучевљана, предвођених председником општине Владимиром Стојановићем, председницом Скупштине Мицом Лукић Раденковић, замеником председника Општине Небојшом Митровићемем, замеником председнице Скупштине Дејаном Јовићем и њихових бројних сарадника. 

Радионица свирања на листу

Традиција испирача злата

Изложба „Сеоска дворишта“

Базар старих заната

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАГРАДЕ ЗА ХОМОЉСКИ СИР

По традицији, награђивани су најуспешнији произвођачи Хомољског сира.

У категорији овчијег сира победница је Мирјана Младеновић, друга је Лукица Булутић и трећа Славица Марковић.

Најбољи крављи сир представила је Мирјана Младеновић, друго место припало је Љубинки Јаношевић, а треће Влади Новаковићу.

У категорији мешаног сира најуспешнији је Влада Новаковић, потом, Мануел Миладиновић и трећенаграђена је Лукица Булутић.

Детаљније у недељним новинама „Реч народа“, који је у продаји од 4. јуна.