Овогодишњи 58. Међународни фестивал „Прва хармоника Србије – Сокобања 2021“ донео је Милени Минић из Ореовице титулу која је саставни део имена такмичења. Наиме, еминентни жири кога су чинили Никола Рацков, Зоран Ђорђевић Сандуче, Новица Николић Патало, Слободан Продановић и Војкан Никодијевић донео је једногласну одлуку да ласкаво признање „Прва хармоника Србије“, препознатљиво и престижно још из доба некадашње Југославије,  понесе и у своје родно место донесе управо Милена која је убедљиво сакупила највише поена у категорији сениора. Као свеукупни победник међу више од стотину учесника освојила је главну награду – хармонику дугметару марке Diwall, пехар и диплому које је добила из руку др Миодрага Николића председника Оштине Сокобања.

Музикална и надасве талентована Милена рођена је 2001. године у Ореовици у породици Драгане и Зорана Минића проводећи време играјући се уз сестру Јелену и друштво на сеоском игралишту и сокацима.

– Основну школу „Херој Роса Трифуновић ” завршила сам у Александровцу, но, иако сам показивала интересовање за музику, хармонику сам званично узела у руке са дванаест година. Искрено, када је музици реч, тада, као и данас у великој мери привлачило ме народно стваралаштво, поготово изворна музика, уз коју су стасали наши највећи уметници, те сам још као дете своје интересовање исказивала кроз песму. Народну, наравно, вели Милена.

ОД ПРАШЊАВЕ ХАРМОНИКЕ …

Посебно интересантно је то да је у Милениној породици хармоника била присутна деценијама, али је нико није користио.

– Мој стриц је као дете добио хармонику од својих родитеља и учио да свира неких шест месеци. На жалост, жеља га је брзо минула а он се заинтересовао за друге активности. Управо на том инструменту који је био затурен и заборављен у једном углу куће, почела сам да стварам невеште тонове и пратим себе док певам, а љубав ка овом инструменту лагано долази у први план. Као ученица седмог разреда основне, уписујем Нижу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу и желевши да стекнем што више знања у кратком року, свих шест разреда завршавам паралелно – исто када и редовну Основну школу, прича наша саговорница која потом у Пожаревцу уписује Средњу музичку школу и после четири године стиче диплому Одсека дизајн звука.

Наравно, ни једног тренутка не оставља своју харонику дугметару да мирије:

– Свакодневно сам вежбала, а доста помоћи пружио ми је професор Саша Перић који ми је помогао око   технике , извођења композиција, улио поуздање и дао елан не би ли се нашла на бројним музичким такмичењима, наступима и хуманитарним манифестацијама, каже Милена.

… ДО ШАМПИОНА СРБИЈЕ

Значајно је поменути да овогодишња награда у Сокобањи није прва коју је освојила у овом граду и већ поменутом такмичењу:

– У нижим категоријама две године за редом освајала сам прво место у својој категорији.То је било 2016. када сам победила међу Млађим јуниорима и наредне 2017. када ме је жири прогласио за најбољу у категорији Јуниора. Значајно у низу надметања хармоникаша је и такмичење у Белој Цркви где сам у својој категорији, више пута за редом освајала прве награде, а не бих пропустила да поменем ни такмичење у Аранђеловцу са којих сам у своје родно место донела низ признања, сазнајемо од Милене Минић.

Вредно је поменути такмичење и победу у Тополи али и сијасет других награда. Но, млада хармоникашица из Ореовице оправдано на прво место сврстава своје учешће и успехе у Сокобањи. Како сазнајемо, велики број наступа широм земље остварила је као солиста а део и као члан Културно уметничког друштва „Ђурђевдан“ у Новом Саду са чијим члановима има мноштво сјајних наступа забавног и хуманитарног карактера.

На питање како хармоникашки шампион Србије проводи дан, од Милене сазнајемо:

– Мој дан почиње тако што прве јутарње сате проводим са хармоником. Првенствено вежбам а део преподнева користим не бих ли самостално „скинула“ неку од композиције: њиховим слушањем или уз помоћ нота.  Можда ће вас изненадити, али уз музику, ја поподневне тренутке посвећујем фудбалу. Наиме, ова игра је мој хоби, па, ако ме не видите уз хармонику са црно белим дугмићима, видећете ме са фудбалском лоптом истог дизајна, закључује уз шармантан осмех наша саговорница и актуелна шампионка Србије у музицирању на хармоници Милена Минић чије су амбиције да постане стални  члан Народног орекестар Радио телевизије Србије.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content