2018-10-02T21:28:19+02:00 2. октобра, 2018. 21:28 |

Здрав живот – чувар срца

             Акцијом превентивних прегледа у којој су грађани у пожаревачком Градском парку и Месној заједници „Васа Пелагић“ протеклог петка и суботе могли да проконтролишу ниво шећера и масти у крви, као и крвни притисак, обележен је 29. септембар, Светски дан срца. Акцију за здравље организовао је Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља, Црвеним крстом, Градом Пожаревцом, Саветом за родну равноправност, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и Медицинском школом. Кампања се ове године одвијала под слоганом  „ОБЕЋАВАМ ДА… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца“.

            Бојан Илић, председник Скупштине града похвалио је учеснике акције, којих је у односу на претходне, ове године било знатно више.

Саша Обрадовић, секретар ЦК је у изјави за медије рекао да Светска федерација срца упорно указује на то да 80 посто смртних исхода због болести срца и крвних судова, изазивају три фактора ризика – пушење, неправилна исхрана и гојазност. Овом акцијом, објаснио је Обрадовић, намера организатора је да укаже на значај превенције болести срца и крвних судова, као и на факторе ризика.

            Докторка Цвија Стојановић, начелница Одељења за промоцију здравља у ЗЗЈЗ, сматра да је потребан већи ниво знања када су у питању први знаци акутног инфаркта миокарда и можданог удара. Уколико је неко преживео инфаркт или неко друго срчано обољење, важно је да се придржава препорука изабраног лекара.

Јелена Николић, председница Савета за родну равноправност скренула је пажњу на  значај примене здравих стилова живота у које спадају редовне контроле шећења и масти у крви и крвног притиска, умерена физичка активност, правилна исхрана, регулисање телесне тежине, одвикавање од пушења или алкохола и контрола стреса. Једном речју, здрав живот чува срце и крвне судове.

М. П.