У Предшколској установи „Ласта“ организовани су предавање и радионица под називом „Чисте руке – пут  до здравља“. Како правилно опрати руке децу је подучавала патронажна сестра Дома здравља у Голупцу Јасмина Андрејић која је истакла да је  прање руку  најделотворнија и најефтинија мера превенције највећег броја болести које се преносе преко прљавих руку.

Вртић је овим поводом сарађивао са поливалентном патронажном службом Дома здравља Голубац и Црвеним крстом Голубац. Како здравствени радници истичу веома је важно да  деца што раније науче да редовно перу руке што је један од предуслова за здрав живот.

      У болести прљавих руку спада мноштво заразних обољења. Узрочници болести прљавих руку су вируси, бактерије и паразити. Посебно осетљиве категорије су деца која немају развијене хигијенске навике и стари.

      – Поред тога што руке треба прати и када су видно запрљање, потребно их је прати и пре и после јела, пре и после дојења, пре припремања хране, након употребе тоалета, након избацивања ђубрета, пре активности са дететом, додиривања уста, носа, очију, брисање носа, кашљања, кијања, контакта са болесном особом, чишћења куће, повратка кући након шетње, активности у природи или продавници, контакта са животињама, контакта са предметима загађеним телесним излучевинама, нагласила је Јасмина Андрејић.

      -Превентивне активности су од изузетног значаја како за децу тако и за одрасле који са децом раде, како би се на што ранијем узрасту створиле навике које ће пратити децу током читавог живота, кажу у Предшколској установи ,,Ласта’’ у Голупцу и додају да ова васпитна установа, Дом здравља Голубац и Црвени крст Голубац имају изузетну сарадњу у организовању оваквих и сличних превентивних активности.

                                                                                                                                  Љ. Настасијевић 

Share.

Comments are closed.

Skip to content