2021-09-16T09:04:23+02:00 16. септембра, 2021. 09:04 |

Зелена и браон мрамораста стеница

Штеточине пореклом из источне Азије

Зелена и браон мрамораста стеницa ( Nezara viridula i Halymorpha halys), веома су инвазивне и полифагне пољопривредне штеточине, које воде порекло из источне Азије, а у Србији су присутне од 2005. године. Штете праве одрасле јединке и ларве које сисају биљне сокове из свих надземних делова биљака, а највеће штете настају у плодоношењу где долази до оштећења плодова који губе тржишну вредност. Визуелним прегледима пољопривредних усева и засада регистровано је присуство две врсте инвазивних стеница, зелене (повртне) стенице (Nezara viridula) и браон мраморасте стенице (Halymorpha halys) извештава Прогнозно-извештајна служба. Њихово присуство је у засадима бресака, нектарина, јабука, дуња, крушака, трешања, малина, леске и винове лозе као и у усевима кромпира, купуса, парадајза паприке и других врста.

Штете праве одрасле јединке и ларве које сисају биљне сокове из свих надземних делова биљака, а највеће штете настају у плодоношењу где долази до оштећења плодова који губе тржишну вредност. У току је миграција одраслих јединки презимљујуће генерације у пољопривредне усеве и засаде и њихова допунска исхрана и копулација. Сада је веома важно утврдити њихово присуство на парцелама и пре полагања јаја спровести мере сузбијања.

Произвођачима се препоручују прегледи усева и засада на присуство инвазивних стеница. Уколико се уочи њихово присуство, са циљем спречавања полагања јаја и даљег развоја стеница, препоручује се примена инсектицида из групе пиретроида на бази активних материја циперметрин или делтаметрин.

                                      Виолета Станковић,
мастер инж.зашт. биља у ПССС Пожаревац