Народни Покрет Србије Пожаревац oбележава Међународни дан жена, 8. март. Тим поводом издали су саопштење које преносимо у целости:

 -Данас славимо не само лепоту и снагу жена, већ се присећамо њихових достигнућа и непресушног доприноса друштву. Још од Кларе Цеткин и Розе Луксембург, кроз борбу за родну равноправност, подржавамо једнакост права, признајемо неопходност уважавања женских улога и промовишемо њихову улогу у изградњи боље будућности. Овим путем се подсећамо да је заједничка борба кључна за остварење правичнијег и инклузивнијег друштва.

Народни покрет Србије у Пожаревцу броји више женских него мушких чланова, што сматрамо једним од својих успеха. На челу Народног Покрета Србије у Пожаревцу се налази жена, Драгана Спасојевић, одборница која се четири године у градској скупштини бори за бољи и квалитетнији живот Пожаревљана. Да би саградили успешније и снажније друштво, од суштинске је важности да се суочимо са чињеницама које говоре о неравноправности полова. Жене су приморане да усклађују посао са родитељством, што утиче на напредовање у каријери у односу на мушкарце, а такође и на економску зависност жена у породичним односима. Безбедност жена је на изузетно ниском нивоу, жртве породичног насиља све чешће постају и жртве насиља институција које се у тим случајевима укључују.

За крај, захваљујемо се и мушкарцима који схватају важност и величину жена и тиме исту појачавају. Само заједно и равноправни можемо наше друштво учинити бољим и јачим. Изградимо равноправно друштво за будуће генерације којима ће једнакост бити много више од родноравноправног језика и на неки начин изнуђене инклузије.

Драгана Спасојевић
Share.
Leave A Reply

Skip to content