2017-02-21T22:18:57+01:00 21. фебруара, 2017. 22:18 |

Зимска школа Пољопривредне саветодавне стручне службе

IMG_5080Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац организује традиционалну двадесету Зимску школу за пољопривредне произвођаче са подручја  Браничевског управног округа.  Школа траје  пет радних дана, предавања се одвијају  у просторијама  ПССС Пожаревац.Школу је у понедељак, 20. фебруара отворио директор ПССС Александар Стојановић, нагласивши да је циљ одржавања предавања да се пољопривредни произвођачи  упознају са новим технологијама, укаже на проблеме који су се јављали у претходном периоду и представе програми субвенционисања производње на нашем подручју.

           -Организујући ове наше сусрете ПССС Пожаревац имала је сваке године један задатак, да пред вас стави најзначајније и најбоље стручњаке из области пољопривреде из целе земље, који ће одговорити на свако ваше питање и решити сваку недоумицу коју имате у процесу производње. Дани који су пред нама откриће нам нека нова знања, начине и олакшице који ће вас довести до бољег приноса и резултата, казао је Стојановић.

           Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је истакао да Град Пожаревац у Пољопривредној саветодавној и стручној служби има стабилног партнера који чини све да пољопривредне прилике на нашем подручју издигне на виши ниво.

           О мерама које ће у 2017. години бити интегрисане у програм Аграрног фонда нешто више говорио је Славиша Стојковић, председник Комисије буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој Града Пожаревца.

Након тога одржано је пет предавања:  О аграрној политици у 2017, правовременој заштити кукуруза, прихрани пшенице, Рамулариозној пегавости и о ограничавајућим факторима у технологији производње кукуруза.

           У уторак, 21. фебруара  на програму су биле теме: Правилно сузбијање корова – др Бане Вељковић , Chemical Agrosava; Производни програм АС хибрида кукуруза за 2017. годину – Југослав Ђурђевић – Chemical Agrosava; Отварање профила и узимање узорака за наводњавање и одводњавање – мр Миле Николовски, Институт за земљиштеБеоград; Понуда ОС хибрида за 2017. годину: Душан Богдановић, дипл.инж. – Хибрид ДОО и Производња БЦ хибрида у 2017. години – Jozef Cizler, дипл. инж.

            Среда 22. фебруар, резервисана је за предавања на теме: Нови фунгициди и инсектициди у воћарству – Александар Бошковић, Syngenta Београд; Drosophila suzukii (Азијска воћна мушица) – др Драгица Јанковић – Прогнозно извештајна служба; Утицај исхране на способност чувања плодова воћа – др Ненад Магазин, Пољопривредни факултет Нови Сад и Технологија гајења малине и боровнице – др Александар Лепосавић, Институт за воћарство Чачак.

Четвртог дана школепољопривредници ће бити у прилици да чују нешто ново о: Стерилитету млечних крава – Игор Прка, спец. др вет.- СВЦ Крњача; Примени пестицида у ратарским усевима – Јасмина Јеремић, дипл. инж. – Галеника фитофармација доо- Београд;  о хибридима нове генетике за сетву у 2017. године са препоруком за мере неге – Снежана Милановић, дипл. инж. – Syngenta Beograd;  као и о Почетку лактације – Мирослав Тодоров, дипл. инж., SANDERS сточна храна.

       Последњег дана школе,у петак, 24. фебруара биће речи  о: Новим  решењима и новим технологијама у циљу борбе против корова препаратима БАСФ – Александар Стајић дипл.инж. – Београд;  Clearfild plus: Александар Стајић дипл.инж. – БАСФ Београд;  Производним програмима КWС хибрида кукуруза и сунцокрета за сетву 2017. Године – Александар Урошевић, дипл.инж;  Оплемењивању говеда: др Радивоје Ђурђевић – СВЦ Велика Плана и New holland mehanizacija – Дарко Петровић Агроглобе.

                                                                                                                         Д. Динић