2017-12-05T09:15:15+01:00 5. децембра, 2017. 09:15 |

Живки и монографија и Смотра

У ПОЖАРЕВЦУ У ТОКУ ДЕСЕТА СМОТРА ДРАМСКИХ АМАТЕРА ПОМОРАВЉА И ПОДУНАВЉА „ЖИВКА МАТИЋ“

Увертира у десету јубиларну Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, позоришним жаргоном речено, одиграла се у Конференијској сали Центра за културу Пожаревац. Наиме, уочи чина свечаног отварања, представљена је монографија „Наша Живка“ коју је у част једне од најпопуларнијих телевизијских и радијских жена из народа, глумице Живки Матић, рођене Пожаревљанке, приредио Драги Ивић.

Јовановић, Јешић, Милошевић и Ивић

О настанку монографије чији су издавачи Центар за културу  и Музеј позоришне уметности Србије, као и животу и раду глумице говорили су аутор Ивић, мрс Александра Милошевић виши кустос Музеја позоришне уметности у Београду у коме се чува документација о глумици, Бранислав Бане Јешић, представник породице која је баштинила успомену на Живку Матић и чувањем заоставшине увелико допринела да монографија нађе пут до читалаца, као и Горан Јовановић, филмски критичар који је присутнима говорио текст из монографије о начину на који је глумица исказала свој таленат на телевизијском и фимском екрану.

Смотру је у Великој сали Центра за културу отворио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић:

Бојан Илић

– Живка Матић је већи део свог живота провела ван Пожаревца, али у овом граду је рођена, што је довољно да мислим да је управо на овом месту „покупила вирус“ глумачког талента, љубави према сцени и позоришту. Вирус који је многе заразио, за који лек не постоји већ се са њим живи и ужива за цео живот, истакао је Илић –   Срећан што живим у граду у коме је ова велика уметница рођена, тужан што је у њему прерано преминула, обраћам се свим глумцима који ће наступати на овој сцени наредних пет дана: „Нека вам током ваше игре, док својим надахнућем бришете границу између професионализма и аматеризма, буде стално на памети да ово чините Живки у част, нашој Живки у част!“  

Прве вечери представило се Позориште „Бата Булић“ из Петровца на Млави чији је ансамбл извео комад „Ми чекамо бебу“ по тексту Стевана Копривице, у режији Милоша Јагодића. Жири у саставу Тања Мрђа, Александар Лукић и Валентино Ољача за глумца вечери изабрао је Милицу Илић за улогу комшинице а за глумца Јована Ивковића у улози комшије, док ће се последњег дана међу победницима вечери бирати најбољи глумац и глумица, и прогласити најбоља представа Смотре.

Синоћ се публици представило позориште „Масука“ из Велике Плане представом „Виа Долорис“ Дејана Петковића коју је на сцену поставио такође Милош Јагодић. За глумца вечери жири је прогласио Марка Богдановића који је тумачио улогу Ђорђа Карађорђевића. Вечерас ће љубитељи аматерског стваралаштва имати прилику да погледају „ Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића у режији Невене Ракочевић, док ће се сутра на сцени Центра за културу Пожаревац наћи чланови Позоришта „Кастелум“ из Костолца који изводе Стеријину „Покондирену тикву“ у поставци Фуада Табучића.

Последњег дана Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, у четвртак 7. децембра, Позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац представиће се комадом „Знакови“ према тексту Ива Андрића а у режији Милоша Вељковића. Исте вечери доделиће се награде најбољима и обавити чин затварања, док ће се награђена представа бити одиграна фебруара наредне године у част најбољих на Фестивалу варошких ансамбала „Миливојев штап и шешир 2018.“

В.Винкић