2018-09-23T08:39:06+02:00 5. августа, 2018. 20:52 |

„Живот на дар“: Успешност трансплантације

У Србији се ради пресађивање бубрега, јетре, срца и рожњаче, а трансплантације се раде у Клиничком центру Војводине, Клиничком центру Србије  и на ВМА.

По броју извршених трансплантација предњачи Клинички центар Србије. Као што смо већ писали, 2017. година била је  рекордна година по броју добијених сагласности и извршених трансплантација од када је поново уведен програм трансплантације органа у Клиничком центру Србије. Укупно је  добијено 40 сагласности, а извршене су 92 трансплантације. У односу на претходне године ради се  о дупло више сагласности.

Током 2017. године у Војномедицинској академији урађене су две трансплантације јетре и 20 трансплантација бубрега (шест кадаверичних и 14 од живих донора).
Програм завештања органа покренут је у Војномедицинској академији 2002. године, а годишње преко 1000 грађана потпише донорску картицу у ВМА.

          Када је о успешности трансплантације реч, у Србији, као и у свету, оне се изводе са великим успехом. Такође, захваљујући модерној  имуносупресивну терапији одржавања, није било акутног одбацивања органа. Акценат након трансплантације јесте у даљем праћењу трансплантираних пацијената  по принципу мултидисциплинарног вођења  у циљу дуготрајног и квалитетног преживљавања болесника и трансплантираних органа. Пацијенти морају долазити на контроле и  узимати терапију која је “јача или слабија” у зависности од тога који је орган пресађен.

          Када је реч о трансплантацији у свету,  Турска је, на пример, међу три најбоље земље света када је у питању трансплантација бубрега и јетре од живих донора. Према подацима турског Министарства здравства, у Турској су извршене трансплантације јетре од 1.087 живих и 359 преминулих донора те трансплантације бубрега од 2.647 живих и 693 преминула донора. Турска је у области трансплантације органа направила велике искораке, а у трансплантацијама бубрега и јетри су међу лидерима у свету.
Турска је земља која  о трансплантацијама обучава лекаре из целог света.
Један од важних фактора успеха трансплантација у Турској то што људи без двоумљења донирају органе обољелим члановима породице и пријатељима.

          Србија, такође, има чиме да се похвали када је о трансплантацији реч. Наиме у нашој земљи је извршена прва трансплантација материце код једнојајчаних близнакиња, а  урађена је  у Тиршовој. То је и прва трансплантација материце у свету која је урађена међу једнојајчаним близнакињама. У питању су две 37-годишње сестре, једнојајчани близанци, од којих је једна имала материцу, а друга не.
Сестра донор већ има троје деце, те је одлучила да помогне близнакињи која је рођена без материце. Операција је трајала више од десет сати, а предност таквих трансплантација, које до сада нису рађене у свету, јесте то што сестре неће бити подвргнуте никаквој имуносупресивној терапији, која се даје пацијентима који примају орган, како га организам не би одбацио.
Прву трансплантацију материце у Србији код једнојајчаних близнакиња  извео је тим страних лекара који имају искуства у таквим интервенцијама, као и лекара из Универзитетске дечје клинике. Крајем јуна ове године сестра близнакиња којој је пресађена материца донела је на свет здравог дечака.

                                                                                                Т.Р.С.

Одговорност за изнете ставове сноси НИПД „Реч народа“ АД Пожаревац и аутор текста.