2018-04-13T14:33:24+02:00 13. априла, 2018. 14:33 |

ЗЛАТНА БУКЛИЈА ЗА РОПСТВО И СЛОБОДУ

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКОМ НОВИНАРУ И ФИЛМСКОМ ДОКУМЕНТАРИСТИ НОВИЦИ САВИЋУ

    Тринаести Међународни фестивал документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани донео је нашем суграђанину Новици Савићу, новинару и филмском документаристи, у веома јакој  конкуренцији од скоро 200 филмова из земље и иностранства Прву награду за остварење „Ропство и слобода“ и признање које носи име Фестивала.  


Филм је сниман прошле године у продукцији Куће „Raven vision“ на теренима Пожаревца, Петровца на Млави, Ниша и Прокупља а уз Новицу Савића, који је сценариста и режисер, докуменатарац потписују директор фотографије и монтажер Зоран Гавриловић, сниматељ друге камере Михаило Савић, сниматељ тона Владимир Рајчић и оператер дрона Давид Гавриловић. „Ропство и слобода“ делом је финансиран средставима Града Пожаревца намењеним пројекатима у култури и премијерно је приказан у пожаревачком Центру за културу током обележавања Дана ослобођења, као на РТС-у у оквиру серијала „Траг“.

 

Награђено документарно дело базирано је на дневнику познатог пожаревачког апотекара Михаила Душманића, кога је свакодневно водио током Првог светског рата. Душманић је бележио тешке године бугарске окупације пожаревачког и млавског краја, као и целе Србије, исписујући и сопствену породичну трагедију.

 

Поменимо да је ово шеста „Златна буклија“ коју Савић добија за своја остварења на поменутом Фестивалу, међу којима је и „Гран при“ за филм  „До последњег човека“.  Овогодишње признање Савићу ће бити уручено на свечаности 27. априла.

Влада Винкић