2021-02-24T09:17:26+01:00 24. фебруара, 2021. 07:51 |

Златна медаља за посебне заслуге

Основној школи „Милош Савић“ у Лучици су током 180-огодишњег постојања и рада, припале многобројне награде. Најзначајнија је додељена овој установи поводом Дана државности, 15. фебруара, на свечаности организованој у Палати Србије. 

Председник Србије Александар Вучић овом приликом уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама, од којих и ОШ „Милош Савић“. Признање је додељено за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности поводом 180 година постојања и рада.Школа је одликована Златном медаљом за заслуге, а признање је примио директор Славиша Стојадиновић. 

-Награда нам пуно значи, јер је добијена од стране највише инстанце, Републике Србије. Ово је признање свих запослених и ученика. То је круна дугогодишњег постојања и рада установе у образовању ђака. Драго ми је што је препознат значај образовног рада и у овако малој школи каква је наша, истиче Стојадиновић и додаје: 

Славиша Стојадиновић

-Наша образовна установа је током свог трајања изнедрила много ученичких генерација, чији су ученици одувек уписивали жељене средње школе и факултете, а затим се бавили животним позивима о којима су као деца маштали. Сви они данас су успешни на својим пословима, добри домаћини, оспособљени за даљи живот. Наши ученици су активни и постижу изванредне резултате како на наставним, тако и на ваннаставним активностима, чланови су културно – уметничких друштава, спортских клубова, разних секција. У нашој школи активан је и Ученички парламент, што доказује и традиционалан хуманитаран рад ђака кроз организацију разних акција прикупљања помоћи за децу Звечанске, затим за београдско свратиште, српску децу у енклавама на Косову и Метохији, за чланове Удружења „Осми дан“, као и своје школске другове из социјално угрожених породица. На овај начин млади се упознају са значајем хуманитарног рада, истиче Стојадиновић.

ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПРОЈЕКТИ

Као и у свим школама у Србији, и у ОШ „Милош Савић“ се због тренутне епидемиолошке ситуације настава одвија под специфичним околностима. Са нестрпљењем запослени очекују да се све врати на старо. У међувремену ради се по правилима које су прописали Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према Стојадиновићевим речима, Основна школа у Лучици, Пољани и Пругову је током протекле године прославила свој 180. рођендан, иако историјски подаци говоре да је школа старија од овог временског периода. 

-Према званичним информацијама релевантних институција, школа у Лучици постоји од 1840. године, у Пољани од 1869, а у Пругову од 1895. године. Наша образовна установа, сама по себи, у новијој историји доживљава неку врсту експанзије, у смислу уређења објеката, школског простора, у чему нам помажу Град Пожаревац, сеоске месне заједнице, донатори, родитељи ученика… Школа поседује све што је неопходно за несметан рад. У њој влада добра атмосфера, радимо у добрим условима. Такође,  могу да кажем да је у нашим објектима доста реализованих и започетих инвестиција, а у плану је реализација још неких пројеката, наглашава директор.

Основна школа „Милош Савић“ до сада је учествовала у реализацији мнoгих градских и републичких пројеката. Између осталог, укључена је у реализацију пилот пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Обогаћен једносменски рад“. У спровођење овог програма укључени су ученици од 1. до 8. разреда школе у Пољани. Установа је остварила сарадњу и са Министарством трговине, телекомуникација у оквиру пројекта АМРЕС, бежичног интернета. Протекле године Школа је учествовала у реализацији пројекта Министарства правосуђа под називом „Портунитет“ у оквиру кога је уређена фасада матичне школе у Лучици. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова ученици су укључени у провођење пројеката који се односе на безбедност у саобраћају, на интернету, на улици, безбедности од наркоманије… О великој подршци коју школи пружа локална самоуправа сведоче, поред осталог и честе посете представника Града.

М. П.