У Народној библиотеци „Илија М.Петровић“ приређена је Међународна песничка манифестација „Стазама Ђуре Јакшића“. У име домаћина, госте је поздравила директорка Вера Зарић Митровић, док је Милисав Миленковић, књижевник и председник Браничевско стишке књижевне заједнице, појаснио значај манифестације и подсетио на живот и дело великана српског стиха и кичице Ђуру Јакшића, који је део живота провео у пожаревачкој вароши.

Миленковић се овом приликом осврнуо и на „златоносне трагове“ које је српски великан оставио у овим крајевима, акцентујући Горњак коме је посветио две песме (међу њима „Пут у Горњак“ која се сврстава међу најбоље стихове српске поезије), приповетке у којима је овековечио пријатеље и познанике са којима је проводио слободно време („Чича Тима“), склапање брака са Христином,  његову боемску душу, тамновање, али и анегдоте (настанак имена кафане „Последњи грош“).

  Наставак уметничке вечери улепшале су гошће из иностранства Кети Бозукова из Бугарске и Јелена Бујевич из Украјине, које су пожаревачкој књижевној публици своје стихове говориле на матерњем језику, док су превод њихових, као и песме оправдано одсутне песникиње из Грчке  Ирини Екатерини Славковић на српском казивале Драгана Костић, Антилета Живковић и Данијела Божичковић-Радуловић.

Потом су се својим стиховима  представили песници нашег краја Верослава Малешевић, Славица Јовановић,  Александар Дукић, Антилета Живковић и Данијела Божичковић-Радуловић док су присутни поздравили и књижевног ствараоца из Пожаревца Љубисава Грујића, који је пре недељу дана у Лесковцу освојио прву награду за најбољи афоризам. Част да ову манифестацију увелича сопственом писаном речју припала је и господину Петру Жебељану, књижевнику и дугогодишњем новинару и уреднику  „Радио Београда“. Присутни су имали прилику да чују и стихове из збирке Милисава Миленковића „Шекспир, сан и крв“.  Имајући у виду да писана реч и музика садрже невидљиву нит која их спаја, сјајан књижевни догађај у пожаревачкој библиотеци обојен је нотама познатих мелодија у извођењу пијанисткиње Александре Гајић, професорке Музичке школе “Стеван Мокрањац” у Пожаревцу.

Манифестација „Стазама Ђуре Јакшића“ приређена је у Библиотеци „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу.

Влада Винкић

Опширније у наредном боју листа Реч народа

Share.

Comments are closed.

Skip to content