2018-10-17T20:09:50+02:00 17. октобра, 2018. 20:09 |

Знање потврђено дипломама

Дан Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу обележен је најпригоднијим програмом, свечаним уручењем диплома студентима који су у протеклом периоду завршили основне или специјалистичке студије.

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу је једина државна акредитована високообразовна институција у источној Србији. Основана је 1979. године и од тада, пуних 39 година школује електро, машинске и пољопривредне  инжењере. Четири деценије постојања указују, пре свега, на квалитет наставе и образовања. На Високој техничкој школи до сада је дипломирало и добило звање инжењера преко 3500 студената. Диплома ВТШСС омогућава наставак школовања, мастер или специјалистичке студије у трајању од једне године. Иначе, основне струковне студије трају 3 године и засноване су на Болоњској декларацији. После завршених основних струковних студија студенти постају струковни инжењери.

Од усмереног образовања до струковних студија

Др Владан Ђулаковић:

 Од 1979. године када је основана у Костолцу као Висока школа усмереног образовања, ВТШСС је прешла пут који није био лаган. Било је мало професора, мало ђака, није била у адекватном простору али залагањем студената и професора дошло смо данас овде где јесмо и једна смо од бољих високих школа струковних студија у Србији.

 

            У периоду од априла до октобра ове године на Високој техничкој школи у Пожаревцу је дипломирало 45 студената на основним студијама и 4 на специјалистичким. Такође, до диплома је по старом програму Више техничке школе дошло 9 студената. Обраћајући се сада већ струковним инжењерима, директор ВТШСС, др Владан Ђулаковић  је честитао Дан школе и заслужене дипломе. Између осталог, рекао је:

            -Поносите се својим занимањем које се може стећи само упорним, вредним радом, одрицањем, неспавањем и вишегодишњим самосавлађивањем и самоодрицањем да би стекли не само диплому, него и знање. Прошли сте кроз један леп, али тежак период. Mорали сте да се одрекнете многих ствари које пружа младост и то није трајало дан или два већ годинама. Зато немојте никада заборавити да сте инжењери и представља ми велико задовољство да могу да станем испред вас и да вам данас пожелим дободошлицу и успешан завршетак студија. Када вас, своје студенте, у оваквом тренутку видим у овом броју, знам да сте успели и да смо ми и као професори и као Школа постигли добре резултате и свој циљ.

                            ИНЖЕЊЕРИ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМЕ

            Директор Високе техничке школе струковних студија такође је упозорио своје студенте уручујући им дипломе да школовање, ипак, за њих није готово:

            -На крају могу вам само рећи да је ваше образовање тек почело, да морате себе усмерити ка новом учењу, раду и проналажењу решења и иновација које ово брзо време доноси. Ви сте сада на некој првој степеници образовања и ваш рад тек почиње. Зато што сте ви инжењери покретачи друштва, иноватори, произвођачи и даљи развој зависи од ваших идеја које ћете реализовати. Ово до сада је тек половина онога што ви у животу треба да урадите. Дуга половина је исто тако важна и значајна. Сада ви преузимате одговорност да оформите своје породице и да ви некога усмеравате како су ваши родитељи вас. Не можете да станете ту, а да се не трудите да постанете нешто више. Кроз живот неће бити само лако, то је једна обавеза и мораћете да се суочите са свим изазовима, ја бих рекао проблемима, али ви сте инжењери, ви решавате проблеме и тога немојте да се плашите. Биће у почетку тешко док се нађе посао и заснује породица, али како време буде пролазило биће све лакше и боље.

  Стручна настава           

 На Високој техничкој школи струковних студија предају, у звању професора, 23 доктора наука. У наставу је укључено 9 магистара наука, 1 специјалиста и 7 доктораната. Зграда школе просторно одговара извођењу наставе и добро је опремљена лабораторијама и савременим средствима за одговарајуће програме у области електротехнике, машинства, пољопривреде, прехрамбене технологије и заштите животне средине.

Висока техничка школа струковних студија основана је 1979. године као Центар за ванредне студије „13. октобар“ у Костолцу.  Врло брзо реселила се у Пожаревац и добила статус Више техничке школе. Променама високог образовног система и увођењем програма по Болоњској декларацији постаје Висока струковна школа са основним и специјалистичким студијама. Данас је једина високошколска установа у Браничевском округу чији је оснивач Република Србија. Четвородеценијско постојање школе указује на традицију и квалитет у образовању.

 

            Поводом Дана школе и на основу одлуке Наставног већа ВТШСС награђени су најбољи студенти, они који су са највишим просеком успешно завршили школовање. Добили су их Милена Матић  која је као најбоља завршила прехрамбену технологију, Милена Јацановић, која је имала највиши просек током трогодишњег школовања на машинству, Невена Стојићевић студенткиња са  највишим просеком оцена на студијској групи заштита животне средине, као и Марија Јовичић која је била најбоља на одсеку заштита биља. Са најбољим просеком у генерацији електротехнику је дипломирао Милош Грујић.

            На Дан школе, 13. октобра додељене су и јубиларне награде запосленима за десетогодишњи рад у овој високообразовној установи. Награде су добили Владанка Ступар, Зоран Пешић, Предраг Мијатовић, Миодраг Станисављевић и Татјана Секуловић.