СОЛФЕЂИСТИ И ГИТАРИСТИ ПРИКАЗАЛИ СВОЈ ТАЛЕНАТ НА ТАКМИЧЕЊИМА У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ПОЖАРЕВАЦ

Prof Vesna Krsic Skulic na otvaranju takmicenja solfedjistaПрвих дана марта, према традицији, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу била је домаћин два надметања. Реч је о XV Такмичењу солфеђиста одржаном 10. и 11. марта, као и X школском такмичењу гитариста „Меморијал Милош Ђорђевић“ које је приређено 11. и 12. марта. Оба догађаја окупила су импозантан број од тристотинетридесет учесника, а школа домаћин, захваљујући високим стандардима и искуству које поседује у организацији оваквих скупова, још једном је доказала да обједињено ангажовање, ентузијазам, стручни и технички ресурси сврставају је у сам републички врх.

Људски глас – најлепши инструмент

Vesna Pejic, clan gradskog veca za obrazovanje, prosvetu i zdravstvoТакмичење младих солфеђиста свечано је отворено у петак 10. марта када су се великом броју присутних посетилаца и поштовалаца музике у концертној сали обратили професор Зоран Марић, директор Музичке школе, Весна Пејић, члан Градског већа задужена за просвету, и као професор Факултета музичке уметности у Београду Весна Кршић Секулић, председница жирија за солфеђо. Потом је уследио концерт на коме су наступали ученици класа солфеђа из Пожаревца, Костолца и Малог Црнића, који су изврсних програмом и сјајном интерпретацијом убрали не само аплаузе већ и симпатије публике.

На такмичењу из предмета Солфеђо, Теорија музике, Хармонија и Музички облици учешће су узела укупно 282 ученика основних и средњих музичких школа из целе Србије са територијом Косова, али и Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Њих је оцењивао жири састављен од познатих имена музичке педагогије: мр Весна Кршић Секулић (ФМУ Београд), мр Марко Алексић (ФМУ Београд), др Иван Бркљачић (ФМУ Београд), као и професори основних и средњих музичких школа: Мирна Милевски (Панчево), Александра Јочић (Крушевац), Марија Обретковић, Небојша Петковић, Данијела Шошкић и мр Слађана Стојановић (Пожаревац).

Лауреати 15. Такмичења младих солфеђиста били су: Анђела Дугоњић и Јован Митровић, Школа за музичке таленте, Ћуприја, класа Ирена Младеновић Милошевић – категорија двогласног певања; Даша Вулановић, Музичка школа Дара Чокорило”, Никшић, Црна Гора, класа Милена Поповић – категорија познавања теорије музике; Матија Понграчић, Глазбена школа Вараждин, Хрватска, класа Лидија Ђидара – категорија солфеђо; Теодора Рафаиловић, Музичка школа Живорад Грбић, Ваљево, класа Јадранка Обрадовић, категорија солфеђо.

Ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ остварили су изузетно запажене резултате наступајући у свим категоријама – укупно 17 првих награда, 5 других, 3 треће награде и једну похвалу.

Сви награђени ученици добили су дипломе, а најуспешнији међу њима (лауреати) добили су на поклон звучну виљушку са постољем ручне израде. Такође, сваки пријављени такмичар на поклон је добио кесу са логом школе, такмичарску књижицу као званични документ учешћа, нотну свеску са знаком такмичења и оловку са логом школе.

Млади мајстори гитаре

Dragan Jagodic urucuje gitaru Leonardu Borojevicu 2Меморијал Милош Ђорђевић“ ове године обележен је низом активности: већ почетком фебруара одржан је веома успешан јавни час у Центру за културу као најава самог Такмичења, на коме је уз солисте наступио и оркестар гитара. По окончању такмичарског дела, тачније 16. и 17. Марта, одржани су и целовечерњи концерти ученика Уроша Божиловића и Саре Спречаковић са гостима.

Првог дана надметања младих гитариста, 11. марта, Вера Огризовић професор гитаре са Факултета музичке уметности у Београду одржала је семинар за ученике и наставнике гитаре, док је сутрадан одржано такмичење ученика, које, према речима организатора, испуњава своју функцију, имајући у виду да учешће узима већина ученика из свих класа. Ове године наступило је 48 ученика основне и средње школе, а њих је оцењивао жири у саставу: Вера Огризовић (ФМУ Београд), Profesor Vera OgrizovicДанило Милојковић (Младеновац) и Бранислава Глишић (Пожаревац).

На крају такмичарског дана, а по окончању оцењивања, најбољим учесницима додељене су награде. Овом приликом младим гитаристима и гостима обратили су се директор школе, професор Зоран Марић, председница жирија, професор Вера Огризовић, директор Guitar Art фестивала, Бошко Радојковић и директор такмичења, професор Младен Ничић, који су се сложили у једном – да Музичка школа „Стеван Мокрањац“ улаже велике напоре у унапређење наставе гитаре, и да се из године у годину виде све бољи резултати, чиме је такмичење оправдало своје постојање.

Bosko radojevic direktor Guiar Art festivalaГлавну награду – гитару са футролом, Леонарду Боројевићу из класе Бојана Стевића у име музичке кућеLyra Style“ из Београда, уручио је њен директор Драган Јагодић. Бесплатну котизацију за пасивно учешће на Guitar Art Фестивалу у Београду добио је Владимир Ничић из класе Младена Ничића, коју је уручио директор Guitar Art Festival-а Бошко Радојковић, иначе велики пријатељ Школе, али и донатор и промотер такмичења. Остале награде у виду музикалија (столичица, жица за гитару, CD-а ) које је обезбедила Школа, уручене су ученицима Сари Спречаковић, Николини Зарић и Сави Живковићу из класе Младена Ничића, Ђорђу Бељаку из класе Славољуба Тасића, Невени Благојевић и Урошу Божиловићу из класе Бојана Стевића као и Милошу Васиљковићу из класе Владимира Живадиновића. Сви такмичари добили су дипломе за учешће на такмичењу.

Сарадња са Градом и градским институцијама

Музичка школа Стеван Мокрањац“ има значајну сарадњу са Градом и градским институцијама, посебно када су овакви догађаји у питању. Учесницима и гостима, приликом доласка на овогодишње такмичење, уручени су флајери о знаменитостима Пожаревца и околине, које је поклонила Туристичка организација Града Пожаревца. Вредно је поменути да је ЈКП Паркинг сервис Пожаревац омогућио свим гостима бесплатно паркирање у Улици Кнеза Лазара као и на паркингу иза Робне куће.

Чињеница је да Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу настоји да се у свакој прилици, а нарочито када су такмичења у питању, покаже као добар домаћин. Ова образовна иституција несумљиво је постала препознатљива по гостопримству, одличним условима који се пружају такмичарима, беспрекорној организацији и високим стремљењима, што резултира да се из године у годину такмичари пријављују у све већем броју, кућама се враћају задовољни и, што је свакако набитније, поново дођу у Пожаревац.

Влада Винкић

Share.

1 коментар

  1. Trecu godinu zaredom u svojoj klasi pobedjuje sin organizatora i nastavnika muz.skole Nicica (perspektivnog politicara koji casove deci odlaze zbog obaveza u stranci).Slucajnost? Isto dete nijednu godinu nije ucestvovalo na nijednom takmicenju sem na ovom, koje organizuje njegov tata.Slucajnost? Ne bi se reklo.Najgore od svega sto deca i pre takmicenja znaju ko ce pobediti.Jel to tradicija i takmicarski duh koji skola i organizatori razvijaju kod dece? Mislim da je sramota za skolu sa visedecenijskom tradicijom da se ovakve situacije desavaju …
    Cemu da se nadaju ostala deca, i za sta se ustvari takmice, da osvoje drugo, trece i ostala mesta, posto je pobednicko prvo mesto rezervisano za perspektivnog tatinog sina.Bruka i sramota.
    Da ne pominjemo decu jos nekih zaposlenih u skoli,i decu jos nekih lokalnih funkcionera,politicara i “vidjenijih” gradjana ove nase palanke.

Skip to content