2020-12-24T20:56:36+01:00 24. децембра, 2020. 20:56 |

Зорана Михајловић у „ТЕ-КО Костолац“: Бржа изградња блока Б3

Градилиште термоблока Б3 костолачких електрана  обишли су потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић и директор ЈП „Електропривреда Србије“ Милорад Грчић.

Пројекат се реализује на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи. Потписан 2009. године на државном нивоу, а изградња је уговорена 2010. године са кинеском компанијом ЦМЕЦ. Уговор за другу фазу која подразумева проширење копа „Дрмно“ на 12 милиона тона угља годишње и изградњу блока Б3 је закључен 2013. године. Инвестицију прати кинеска Ексим банка која обезбеђује 85 одсто средстава за изградњу, док ЕПС улаже 15 одсто.

Радови на изградњи започети су 2018. године и видно је, што је потпредседница Владе и министарка рударства и електропривреде Зорана Михајловић у Костолцу и потврдила, кашњење извођача:

-Ово је највеће градилиште у области енергетике за енергетски сектор Србије.  Градилиште у, не малом, кашњењу и мислим да ћемо покушати заједнички са људима из ЕПС-а  и извођачем да у наредном периоду то променимо. Нови предлози од извођача су за нас неприхватљиви, а то је да овај блок треба да буде завршен крајем 2022. године.

-Из искуства које имам у претходним годинама, знам да је могуће покренути ствари и то је разлог зашто сам данас овде. Ту сам не само да обиђем ово градилиште него и да пошаљем јасну поруку извођачима да ми неке ствари нећемо толерисати  без обзира на уговор који јесте „кључ у руке“. Обавићемо разговоре са свим људима и потрудићемо се се да овај блок буде завршен много пре него што је најављено.

Милорад Грчић, директор ЈП „Електропривреда Србије“ је у Костолцу рекао да су закашњења на Б3 евидентна и да су озбиљни радови започети тек 2018. године:

-Ово је један од најважнијих пројеката у  „Електропривреди Србије“ и нама је веома важно да се што пре заврши и буде на мрежи. Помоћ коју ћемо убудуће имати из Министарства рударства и енергетике и Владе Републике Србије допринеће нашој сигурности.

Директор ЕПС-а је у Костолцу рекао да су уверавања из ЦМЕЦ-а стигла да ће се радови убрзати.

ЕПС неће бити приватизован

 –ЕПС-у треба овај блок као што су му потребне нове инвестиције и то је оно што га чека у наредном периоду. Много више улагања, много више рада и једна јака и моћна електропривреда са сталном бригом о заштити животне средине. ЕПС је база енергетске безбедности Србије  и неће се приватизовати нити отпуштати раднике. Ми имамо проблем са стручном радном снагом и нама су потребни људи, а то значи ширење „Електропривреде“ и јачање његове регионалне позиције, рекла је министарка Михајловић приликом посете градилишту блока Б3 у Костолцу.