Након хроничне несташице заштитних и дезинфекционих средстава, заштитне маске и алкохол од данас су доступни у ЗУ „Апотеке Пожаревац“. По 1.500 комада маски добиле су све државне апотеке и оне ће одмах бити у продаји. Једна кошта 103,68 динара, а свако може да купи највише 10 маски.

-Ове недеље добили смо и одређене количине алкохола, продајемо га по цени од 240 динара за пола литра, а ради се о седамдесетпостотном алкохолу који је одличан дезинфицијенс у овим условима. Поред тога, апотеке константно добијају и друга дезинфекциона средства која у датом моменту одмах стављамо на располагање. Пошто смо добили одређене сировине, у нашој апотеци израђујемо и гел за суво прање руку у паковању од 60 грама који кошта 161 динар. Што се алкохола и гела за дезинфекцију тиче, ту је такође ограничена количина коју купац може преузети. Свако може платити и узети по једну бочицу алкохола и гела када дође на ред, наглашава Небојша Јорговановић, директор ЗУ „Апотеке Пожаревац“.

У централној апотеци један пар хируршких рукавица кошта 20 динара, а рукавице нестерилне за једнократну употребу 6 динара по комаду. Поред тога, поседују и одређене антибактеријске гелове који се продају по цени од 262 динара. У апотеци „Здравље“ у пожаревачком Дому здравља, у довољним количинама има хлорних гранулата који су одлични за дезинфекцију подних површина. Паковање од једног килограма који је погодан и за привредне субјекте кошта 1.123 динара, док мања паковања од 200 грама се продају по цени од 403 динара.

-Очекујем континуитет током даљег снабдевања, с обзиром да смо претходних дана имали мали застој и дефицитарност ове врло виталне робе која је неопходна нашим суграђанима у превентиви и заштити. Очекује се и трећа транша маски, тако да молим све грађане за мало разумевања и стрпљења, јер ће дефинитивно ова ситуација да се стабилизује. Тренутно смо у великом послу, јер одавде сада иде дистрибуција алкохола нашим возилима ка другим апотекама широм браничевског округа, тако да ће у току дана или најдаље сутрадан наше апотеке добити алкохол и друга дезинфекциона средства, док маске дистрибутери већ испоручују на терену, истиче Јорговановић.

Он је нагласио да других лекова има у довољним количинама и да је беспотребно да пацијенти праве било какве залихе.

И у поједине приватне апотеке у Пожаревцу стигле су заштитне маске. Цена се креће од 104 до 120 динара и максимално се може купити по 10 маски.

                                                                                                                                                                                  Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content