У оквиру редовног Конгреса Међународне асоцијације библиотечких удружења (IFLA) који се од уторка 17. августа одржава у онлајн формату, ове године је по први пут приређено музичко такмичење за библиотеке и библиотекаре „New Professionals Special Interest Group Music Contest“. На конкурс је пристигло 70 видео остварења из 17 земаља.

Међународни стручни жири кога је чинило седморо врхунских стручњка, оцењујући оригиналност, креативност, текст песме, музику, али и етно мотиве поднебља из кога долази рад,  донео је одлуку да титулу најбољег понесе видео спот песме „Yelow Paper Bird“ (Жута папирна птица) коју је у музички и видео рад уобличио тим  Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ Пожаревац.

Лајт мотив по коме је песма осмишњена заправо је стари пожутели лист отргнуг из једне од мноштва књига и лети на крилима историје све до данашњих дана носећи кроз различите епохе поруку о непроцењивом значају сваког написаног дела, док визуелну нит временске везе у споту спаја младић који путујући кроз време и историјске догађаје Браничевског округа оставља књиге савременог доба.

Текст песме написала је Бранка Пражић, која је уједно сценарист и редитељ спота,  музику је компоновао и песму отпевао Бранко Пражић, видео сниматељ и монтажер Марија Копун, док је песму продукцијски уобличио тон мајстор Предраг Пеђа Глигоријевић.

Иначе, Конгрес Међународне асоцијације библиотечких удружења (IFLA), који се завршава данас, сваке године се одржава на другом континенту и обухвата бројне теме везане за све сегменте савременог библиотекарства а овај пут је због пандемије приређен онлајн.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content