Завод за јавно здравље Пожаревац је здравствена установа која обавља социјално медицинску, хигијенско еколошку, епидемиолошку и микробиолошку здравствену делатност већ 72 године. Тренутно запошљава 103 радника, а својим деловањем покрива Браничевски и Подунавски округ, пружајући више од 200.000 услуга годишње. Готово сваке седмице прати се календар Светске здравствене организације, спроводе се кампање и разне акције, које становништво едукујуи штите од појаве различитих болести. У реализацији програмских и појединачних здравствено – васпитних активности, ЗЗЈЗ је редовно учествовао са свим здравственим установама, вртићима, основним и средњим школама, Градском управом, Црвеним крстом, регионалним и локалним медијима.

Током 2017. спроведено је 27 кампања, а једна од највећих свакако је Европска недеља превенције карцинома грлића материце, која ће се ове године, у сарадњи са домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, у периоду од 28. јануара до 3. фебруара обележити под слоганом „Стоп раку грлића материце“.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА УОБИЧАЈЕНА

У прошлој години обављена су 172 превентивна прегледа, у просеку 29 прегледа по једној Акцији за здравље. По речима директорке др Ане Јовановић, Акција за здравље је раније организована у Еколошком дому на Чачалици, међутим, прошле године донета је одлука да се превентивни прегледи обављају у радним организацијама.

Сертификат екстерног квалитета

    др Ана Јовановић

             Завод за јавно здравље учесник је Цезар студије, односно део је мреже за праћење надзора за резистенцију бактерија на антибиотике, којом у Србији руководи Референтна лабораторија из Новог Сада, из Института за јавно здравље. У нашој земљи, у Цезар студији учешће је узело око 18 лабораторија, међутим у овај надзор укључена је цела Европа.

             -Наша микробиолошка лабораторија    прошла је екстерну контролу квалитета током 2016. и 2017. године и сертификат је резултат тог нашег рада, каже др Ана Јовановић.

Оцењујући епидемиолошку ситуацију на подручју оба округа, директорка је истакла да је она уобичајена за овај период године.

-Обезбеђено је 11.660 доза вакцина против сезонског грипа, од чега је кроз рад наших домова здравља апликовано више од 90 посто. Према извештају о спроведеној имунизацији против морбила, рубеле и паротитиса, на територији Браничевског и Подинавског округа, у периоду јануар – септембар 2017. године, проценат вакцинисаних од ММР је 67,82 посто у Подунавском, односно 60,80 посто уБраничевском округу. Крајем прошле године пријављена је епидемија морбила у Смедеревској Паланци, током које су две особе, невакцинисане, преминуле. Споменућу и то да је Завод, у намери да унапреди рад и услуге у домену испитивања исправности намирница, воде за пиће, квалитета ваздуха, успоставио и одржао систем према ИСО стандардима. Задовољни смо досадашњим интересовањем за ту услугу и коришћењем нашим капацитета, објаснила је др Јовановић, која је овом приликом најавила активности поводом 31. јануара – Националног дана против дуванског дима. Ове године кампања се организује под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“.

Завод контролише исве параметре животне средине два округа. Са тим активностима присутан је на тржишту у једној конкуретној популацији. Контролише квалитетводе за пиће, отпадних и речних вода, квалитет ваздуха, јачину буке и друге параметре, који на индиректан начин утичу на здравље људи.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА, ДЕЗИНСЕКЦИЈА И ДЕРАТИЗАЦИЈА

У оквиру Завода за јавно здравље постоји Центар за контролу и превенцију болести у оквиру кога је и Одсек за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију где стручна лица користе најсавременије препарате у свом раду.У 2017. набављено је једно теренско возило, а пре две године обезбеђен је и апарат за дезинсекцију на терену, тако да се слободно може рећи да Завод за ове послове има и опрему и кадрове.

-Постоји могућност склапања уговора са правним лицима,обављање послова за правна лица на терену. Подсећам да су дезинсекција, дезинфекција и дератизација увек актуелне, истиче директорка.

ОБНОВА ОПРЕМЕ И ВОЗНОГ ПАРКА

Што се тиче лабораторијске опреме, прошле године набављени суламинарна комора, рефрактометар, семплер за узорковање површинских и подземних вода, апарат за контролу базенских вода, теренски мултипехаметар, као и два димна генератора за епидемиологију.Унапређен је и противпожарни систем, обезбеђена су два контејнера за одлагање опреме, а окончана је и друга фаза ширење интернет мреже. Имајући у виду да један број стручних служби посао обавља на терену, било је неопходно средити возни парк.

-Ми смо свакодневно на терену, наши аутомобили годишње пређу и по 20.000 километара. Зарад безбедности запослених, неопходно је имати адекватан и исправан возни парк, нагласила је директорка.

За 2018. годину, планирана је санација степеништа на улазу у зграду, као и уређење зелених површина у дворишту. Због проблема са количином архивске документације, исту је потребно одложити у адекватну просторију, због чега ће ЗЗЈЗдео зграде проширити. На овај начин објекат ће бити саниран, односно проширен за још један спрат.

-Због добијања послова на терену, за нашу установу је од великог значаја унапређење и проширење акредитацијенаших услуга од стране санитарне микробиологије и санитарне хемије. Један од циљева је унапређење квалитета рада, јер контрола квалитета воде за пиће, хране и брисева радних површина, предмета опште употребе, битан је аспект очувања здравља наших становника, напоменула је др Ана Јовановић.

Похвала стручних служби

Током прошле године Завод су посетили представници Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, који су спровели спољашњи стручни надзор, односно директно је контролисан стручни рад пожаревачке здравствене установе. У извештају Института је позитивно мишљење о Заводу у Пожаревцу, узгред, стручне службе су додатно  похваљене за свој рад. 

ОБЕЗБЕДИТЕ ДЕЦИ ЗДРАВ ПОЧЕТАК ЖИВОТА!

Промоција здравља је мултидисциплинарна активност,у коју су укључени сви стручни кадрови. Током 2017. године организовани су скрининзи за рак дојке и грлића материце, а са овим активностим наставиће се и у 2018.Завод је од стране Министарства здравља изабран за једну од четири установе, у којима је вршено бесплатно добровољно вакцинисање против ХПВ вируса.

-Свим родитељима поручујем да обезбеде својој деци здрав почетак живота, да их вакцинишу на време. Свако дете има право да не оболи од болести, где је превенција могућа вакцинацијом, истиче директорка и додаје:

-Целе године имали смо исти циљ, да унапредимо квалитет рада наше установе, потрудивши се да услови за запослене буду што бољи и савременији. Захваљујући нашим стручним службама,сви послови обављанису лако и ефикасно. Трудили смо се да пратимо све измене закона иподзаконских аката, чинили кораке ка модернизовању и ефективном инвестирању у добробит запослених. Транспарентност у раду наше установе стављена је на виши ниво, а да је притом могућност коришћења превентивних здравствених установа још више омогућила очување и унапређење здравља људи. Настојали смо да правилно сагледамо потребе здравства у оба округа, проблеме у организацији здравствених служби, проблеме у очувању и унапређењу животне средине, као и потребе активне сарадње са свим стручним службама оба округа. Тенденција у пружању услуга свакако је у већем обиму и на задовољство корисника наших делатности, поручила је др Ана Јовановић.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content