2018-03-24T17:18:57+01:00 24. марта, 2018. 17:18 |

19 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА : Поносимо се својим херојима

           Град Пожаревац обележио је 19 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Полагању венаца крај споменика Слобода претходио је пријем у Градском здању, који је за породице погинулих током НАТО бомбардовања организовао градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Он је том приликом нагласио да је повод окупљања присећање на храбре људе који су изгубили своје животе бранећи своју отаџбину токо 78 дана НАТО агресије.

           -Чињеница да су од тада прошле готово две деценије, подсећа оне старије, да данас има много младих, а опет одраслих људи који нису доживели те страхоте, или их се не сећају. Важно је да те младе и себе подсетимо, и да из тог подсећања сви заједно нешто научимо. Ма колико и после оволико година болело, мишљења сам да тај наук не треба да ствара нову мржњу, нарочито код наше деце. Нарочито због тога што мржња и зла крв неће учинити да се 19 младих људи из овог краја врате својим кућама. Након 19 година, ми овде у Пожаревцу тих 19 људи памтимо као оне који су се супротставили војсци 19 најмоћнијих земаља света. Тачније, због тога им се дивимо, због храбрости и жртве коју су поднели их се сећамо и њима поносимо, а памтимо их управо због оног наука о коме сам управо говорио. Памтимо их јер су нас научили и уче нас и даље једној лекцији коју је људски род у својој историји толико пута потврдио, лекцији која се зове – зло никада не може победити добро. Може га варати, понижавати, може га силом на колена бацати, може га вређати и најбоље синове отимати, али на крају зло и неправда никада не могу победити добро и правду. Како бисмо то време тријумфа правде лакше и брже дочекали, остаје нам да се нађемо у болу онима који су дали тој борби своје највредније, своју децу. Остаје нам да не мрзимо оне који живе под заставом тих 19 замаља, јер за разлику од злих појединаца, нема и не може бити злих народа. Остаје нам да чекајући то време правде ми сами учинимо себе и своју земљу јачима, бољима и што је још важније, блискијима једни другима. И не треба да бринемо да ли ће то време правде и истине доћи, јер увек дође. Ми, и они који ће овде живети после нас, ће то време дочекати поносно. Поносно и уздигнуте главе онолико високо колико је она подигнута сада када још једном оживљавамо своје сећање на жртве свих оних који су изгубили своје животе током НАТО агресије. Бранили су истину и правду, казао је Спасовић.

           Помен погинулима крај споменика Слобода служио је епископ браничевски др Игнатије Мидић са свештенством Саборне цркве, а венце су положиле делегације породица палих бораца, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Полицијске управе Пожаревац, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Пожаревац, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године, градских одбора СНС и СПС.

                                                                                                                           Д.Динић