На саветовању у Костолцу били су предавачи из Мађарске, Републике Српске и Србије

Најбројније регионално удружење пчелара у Србији са више од 1000 чланова, организовало је у Костолцу  осми пут заредом Међународно саветовање које је овог 17. фебруара имало назив „Пчелари на потезу“. Овом, као и свим претходним саветовањима, домаћин је било Удружење пчелара Пожаревац у сарадњи са ГО Костолац. Да су и теме и предавачи били актуелни и занимљиви, показала је и пуна сала Дома културе у Костолцу.

О економски исплативом пчеларењу са мањим бројем кошница говорио је Ласло Безег, председник Уније професионалних пчелара Мађарске. Друго предавање о вирусним болестима пчела одржао је академик Иван Павловић, доктор ветеринарске медицине. Трећи предавач, др Горан Мирјанић је са темом „Неопростиве грешке пчелара при исхрани пчела“ стигао са Пољопривредног факултета у Бањалуци у Републици Српској.

Осмом међународном саветовању, осим пчелара из Браничевског округа, присуствовали су пчелари из целе Србије као и гости из Македоније и Румуније.

                          ПЧЕЛАРСКА СРБИЈА ЗНА

Отварајући Саветовање, добродошлицу је пчеларима као и градоначелнику Пожаревца, Банету Спасовићу, председнику ГО Костолац Серџу Крстаноском и председници Скупштине Милени Церовшек, пожелео председник Удружења пчелара Пожаревац, Дејан Милошевић речима:

  • Када се изговори име Удружења пчелара Пожаревац, пчеларска Србија зна коју то тежину носи. Удружење пчелара Пожаревац је у претходних осам година пчеларима на саветовањима омогућило да се сусретну и чују са 18 предавача из региона, да посете све значајне сајмове у Европи и да прате новине у пчеларству, што све скупа унапређује ову делатност.

Дејан Милошевић је подсетио да Удружење сада има преко 300 чланова и да је као и чланство, број кошница удвостручен на 15.500 у последњих осам година. Он се такође захвалио на подстицају и помоћи које Удружење има у локалним самоуправама у Пожаревцу и Костолцу као и подршци Буџетског аграрног фонда.

Сарадња Удружења пчелара Пожаревац и Градске општине Костолац траје, а тако ће се и наставити, обећао је са говорнице поздрављајући присутне пчеларе председник ГО Серџо Крстаноски нагласивши да је заједнички посао развој пчеларства на овом подручју који је све виднији кроз већи број младих, образованих пчелара који се опредељују за професионално бављење пчеларством. Закључио је да су едукације попут овог саветовања зато неопходне и да ће Градска општина Костолац увек пружати подршку.                           

                            РАД, УПОРНОСТ И ОРГАНИЗАЦИЈА

  • Пчеларска организација у Пожаревцу основана 1927. године, осим што је на почетку 21. века најбројнија у Србији, једна је од најактивнијих. То није случајно, рекао је на Осмом међународном саветовању „Пчелари на потезу“ градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, образложивши да резултати не долазе преко ноћи већ су резултат рада, велике упорности и добре организације:
  • Зато не чуди, што је чињеница, а не паушални податак, да је Удружење пчелара Пожаревац једно од најмасовнијих и најбоље организованих у држави. Његова највећа снага су управо саветовања попут овога која отварају врата новим техникама и технологијама и не уљуљкују се природним потенцијалима који јесу одличан предуслов да српски мед стигне на што удаљеније светске полице.

Пчеларство није само брига о пчелама и производњи меда већ и шире гледано, перспективна пољопривредна грана чији продукти чине добро људском здрављу и  развијају још једну привредну грану, туризам. Између осталог, због тога Град Пожаревац пружа пуну подршку  пројектима које реализује Удружење пчелара, како је рекао градоначелник Бане Спасовић, „не зато што је градско, већ зато што је добро“.

Председник Удружења пчелара Пожаревац, Дејан Милошевић уручио је захвалнице за помоћ у организацији Саветовања председнику ГО Костолац Серџу Крстаноском као и  Николи Топу, представнику КУД-а „Костолац“ чији се фолклорни ансамбл и овог пута представио сплетом народних игара.

Share.

Comments are closed.

Skip to content