2020-10-29T15:15:09+01:00 29. октобра, 2020. 15:15 |

9.Дунавски бизнис форум у Виминацијуму

Дунавски бизнис форум је настао као плод приватног и јавног партнерства, тачније сарадње Медија Инвента и Покрајинске владе Војводине са циљем да се промовише и афирмише Дунавска стратегија. Бизнис форуми су места окупљања привредника, представника бизниса, малих, средњих, великих компанија, привредих комора, банкара, Уније послодаваца, института, финансијских и осигуравајућих компанија, политичара, невладиних организација, универзитета, регионалних организација… Они представљају катализаторе успостављања партнерстава, склапања пословних односа, места на којима се расправљају проблеми, размењују искуства и рађају идеје. Осим позитивних економских ефеката они имају и значајне позитивне политичке ефекте. Фактори су стабилизације мира и просперитета региона.

                                                                              ПУТЕМ ДУНАВСКОГ ДАВОСА

Дунавски бизнис форум 2020. године тематски је посвећен енергетици, прекограничној сарадњи, изградњи институција, унапређењу туристичке понуде и креативној индустрији. Одржава се данас у Виминацијуму, изузетном месту, правом драгуљу наше културе и културно – историјског наслеђа, о чему је више говорио проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду. Иначе, Форум има као главни циљ што боље повезивање и достизање бољег животног стандарда у региону и један од стубова Дунавске стратегије је управо култура, поред бизниса, транспорта и заштите животне средине.

-На овом месту су се окупили људи од памети, знања који хоће да направе нешто више. То нешто више кад хоћеш да направиш, мораш да имаш неколико ствари у себи. Чамац као заштитни знак Форума, симболизује 14 земаља које се налазе у сливу Дунава и заједнички здушно веслају напред. Надам се да ћемо од 10. Дунавског форума, па надаље ми кренути путем Дунавског Давоса који ћемо овде направити. То би подразумевало да окупимо људе са врха 14 држава, да они заједно са привредницима говоре о различитим темама везано за различите ствари и да видимо куда све та памет може да нас одведе. Када је председник Србије Александар Вучић у децембру говорио о стратешком развоју Србије од 2020. до 2025. године један од кључних пројеката које је поменуо јесте подизање руте римских императора која би повезала сва места од Сремске Митровице до Лебана, односно Царичиног града. Други пројекат на којем се вредно ради јесте да места која су била у Римско доба од Апатина до Радујевца, њих 60, буду постављена на такозвану тентативну Унескову листу. Дакле, те две руте се у потпуности у неким деловима поклапају и оне по префизибилити студијама које смо урадили кад смо пришли том проблему озбиљно, показују да најмање можемо да очекујемо 300.000 посетилаца годишње, који би се задржали на овом простору од 7 до 10 дана. То су значајне ствари које ће се остварити само под једним условом, ако будемо много радили. Пожелео бих да нека од мојих маштања која имају утемељеност, буду остварена и да се ми радујемо Дунавском форуму који ће прерасти у Дунавски Давос који би се одржавао крајем лета, рекао је проф др Миомир Кораћ.

                                                                           ИДЕЈЕ СУ ЛОКОМОТИВЕ РАЗВОЈА

Обраћајући се учесницима овогодишњег Дунавског бизнис форума, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да су унапређење предузетништва, међурегионална сарадња, паметни градови, туризам, енергетика, одрживи развој и екологија области у којима Пожаревац жели да се развија и базира своју будућност.

-Скупови попут овога нас уче да је то кроз регионалну сарадњу и размену идеја и искустава много једноставнији посао, а непостојање језичке баријере на том путу додатно олакшава заједничке циљеве. Људи од струке попут вас, са визијом и знањем како је обистинити, имају највеће шансе да убеде народе наших земаља да ћемо радећи заједно бити јачи и понаособ. Место на коме се налазимо, далеко је старије од осталих насеља која  се простиру на територији Пожаревца. Поред тога што је био војни логор, Виминацијум је у зениту своје славе израстао и у трговачки центар, модеран град и место сусрета различитих људи и култура. То нам говори да је овај део Србије још од доба старог Рима био предодређен за размену идеја и знања, те ваш данашњи боравак тумачим као наставак те давно започете традиције ванвременског Виминацијума.

Током деведесетих година прошлог века, а и раније, овај део Балкана је на тежи начин научио да светски прогрес не чека никога, па би ваљало да једном ту лекцију научимо. Ви ту лекцију, имеђу осталих, данас предајете у Виминацијуму, а на нама из локалних самоуправа и држава је да све то пренесемо грађанима како би им се квалитет живота унапредио, рекао је Мијатовић. Он се овом приликом захвалио челним људима Дунавског бизнис форума на добијеној Дунавској повељи, која како је рекао, поред части обавезује да будемо још бољи и ефикаснији као локална самоуправа.

Председник Скупштине Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је истакао да је нови концепт регионалне сарадње који је материјализован кроз Дунавску стратегију, препознат као стваралачка могућност за додатно промовисање Србије као најповољније дестинације за страна улагања.

-То чинимо пуних девет година на Дунавском бизнис форуму, на коме привредници износе своја искуства и предлажу одређене смернице и закључке, како би имплементација допринела изградњи амбијента у коме се квалитетније живи, закључио је Ненезић.

                                                                                                                                      Д.Динић