Ученици прехрамбене струке Пољопривредне школе са домом ученика ,,Соња Маринковић“ у Пожаревцу, у оквиру практичне наставе, обављају прераду најквалитетнијег воћа и поврћа произведног на школској економији, уз примену савремених технолошких поступака, који гарантују квалитет и нутритивну вреност готових производа. Асортиман готових производа проширен је матичним соком од ароније, који се због своје биолошке вредности, користи као храна и лек.

Уз све минерале и витамине у аронији постоји и један од најјачих антиоксиданаса -антоцијанин. Када овај антиоксиданс доспе у организам, снажно делује на његову детоксикацију и избацивање свих штетних материја које се налазе у телу човека. Бобице ароније имају већу концентрацију антиоксиданса од било којег другог воћана свету. Антиоксиданси штите организам од штетног деловања оксидационих процеса. Верује се да антиоксиданси штите од многих болести, попут рака и болести срца, те успоравају процес старења. Они су такође кључна компонента против бора, јер могу помоћи у заштити коже од штетних утицаја загађивача околине, дуванског дима, УВ зрачења и других фактора који доводе до стварања слободних радикала. 

АРОНИЈА КАО ЛЕК

Та лековита својства ароније су вековима била позната, али се и даље интензивно ради на лабораторијским испитивањима ароније, широм света. Аронија као лек је тек недавно стекла популарност у модерном друштву. 

-Аронија, а самим тим и њен матични сок, тј. хладно цеђени сок без додатка воде и других састојака је цењен по томе што побољшава циркулацију крви, јача крвне судове и смањују ризик од срчаних болести, дијабетеса. Цеђени сок из технолошки зрелих плодова ароније садржи велику количину фенола, који дезинфикују крвоток и тело, подстичу зацељивање рана, уклањају отровне материје из тела, смањују упалне процесе , побољшавају еластичност крвних судова и спречавају њихово зачепљење, што потврђују многобројне студије. Аронија значајно помаже у одржавању нормалног крвног притиска, па се сок од ароније препоручује људима који имају проблема с крвним притиском, напомиње наставник стручних предмета прехрамбене струке Нада Јелић.

 Још једна велика предност конзумирања матичног сока ароније је одржавање доброг здравља уринарног тракта. Милиони људи широм света свакодневно пате од инфекције уринарног тракта, а један од највећих узрочника је Escherichia colli. Познато је да је брусница јако добра у борби против инфекција мокраћних путева, али студије показују да су бобице ароније пет до десет пута ефикасније због веће дозе киничне киселине, за коју је доказано да спречава инфекције уринарног тракта. Једна студија је показала да редовно конзумирање сока од ароније смањује број случајева инфекције мокраћног система, које су обично велики проблем за старије особе. Сок од ароније су лековите капи, којe између осталих наведених предности штите и очи. Ове тамне бобице садрже велику количину каротена, који штите очи од оштећења и од настанка катаракте.

-Доказано је да аронија такође помаже и при лечењу желудачних проблема, укључујући чиреве и дијареу. Доказујући још једном да је изузетно вредан плод, са више од 70% воћног сока, који по саставу не заостаје у односу на плод, препоручује се као одличан лек за бубрежне и желучане проблеме. Аронија помаже при регулисању телесне тежине. Осим тога, она може спречити тело да складишти масноће, проблем с којим се многи људи редовно суочавају. Аронија такође може побољшати ниво холестерола и липида, помажући телу да производи добар холестерол. Аронија има низак ниво калорија, што се може видети на декларацији производа и масноћа, а садржи дијетална влакна и обиље хранљивих материја. Ако желите да се осећате сити, пуни енергије и снаге, а да при томе останете здрави, препоручује се да редовно конзумирате аронију јер она је храна и лек, додаје наставник стручних предмета прехрамбене струке Мирославка Хркаловић. 

Превентивно конзумирање сока ароније може смањити ризик од развоја рака. Она се бори против бактерија и вируса и јача имуни ситем.користи се за лечење прехладе, а недавна истраживања потврђују антивирусна и антибактеријска својства као и висок садржај витамина Ц.

Суперхрана

Аронија је бобичасто воће, слично боровници. Високоотпорна је на ниске температуре, због чега се назива и сибирска боровница. Расте на листопадном грму. 

Аронија није занимљива инсектима, не захтева ни третман пестицидима, што је чини додатно здравом намирницом, једноставном за органски узгој. Плодови у сировом стању нису укусни, опори су и садрже мало шећера, што је добро за оболеле од диабетеса. Због богатог хемијског састава ароније, приписују јој се хранљива и лековита својства.

Када је нека намирница изузетно богата хранљивим састојцима и има благотворно дејство на здравље и организам, суперхраном или храном будућности. 

СТАКЛЕНА АМБАЛАЖА ЧУВА СВОЈСТВА

У исхрани и медицини, аронија се користи углавном као хладно цеђени воћни сок,сок без додатака и воде – матични. Сиров сок се користи обазриво, као и други лекови, три пута на дан по 30 ml, у циљу побољшања крвне слике, у лечењу малигних болести, а као превентива многобројних болести, само ујутру. Препоручене дозе са декларације треба следити због велике антиоксидационе моћи.

-Ученици са својим професорима, марљивим радом и применом адекватног и безбедног технолошког поступка, сва нутритивна својства из плода бобице ароније преточили су у стаклену амбалажу. То значи да се потпуно очуван хемијски састав плода преточио у матични сок који се може користити као храна и лек. Од штетног дејства сунчеве светлости, производ је заштићен веома лепо дизајнираном и квалитетном комерцијалном амбалажом, картонском кутијом, каже директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић.

Пољопривредна школа је уписана у регистар субјеката и објеката за производњу и дистрибуцију прехрамбених производа, што је омогућило да сваки наш производ има бар код. Тако се матични сок од ароније може купити осим у школском продајном објекту који се налази на зеленој пијаци у Пожаревцу и хуманим апотекама и то апотекама Здравствене установе „Апотеке Пожаревац“ у Пожаревцу и околини, као и у Апотекарској установи „Пионирски трг 012“ у Пожаревцу.

 

Напомена: Аронија није позната као уобичајено алергена храна и нуспојаве се јављају само у ретким случајевима. Међутим, због јаке комбинације хемијских састава, ваш организам може реаговати на њу другачије од других, па се због тога препоручује да пратите реакције вашег организма приликом првог конзумирања сока ароније.

Share.

Comments are closed.

Skip to content