Младом вину је потребна нега, како би на крају добили вино високог квалитета.Након ферментације процес није завршен, већ следи претакање вина, односно одвајање бистрог младог вина од талога.

Прво претакање је најважније. Добијено вино још увек је мутно због беланчевина квасца, делова покожице и семенки. Дуго одлежавање на талогу који се временом ствара, није пожељно. Вино које је предуго на талогу добиће непријатан мирис распаднутог квасца, мирисаће на покварена јаја, што су све последице које су тешко решиве чак и уколико се примете на време.


Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац


Вино се након завршеног ферментативног поступка редовно проба, како би се правовремено одредио тренутак првог претакања. Претакање, уз слободан приступ кисеонику, препоручљиво је за млада вина, која ће се на овај начин брже ослободити вишка угљендиоксида и брже ће се избистрити. Затворен тип претакања без присуства кисеоника препоручује се за наредна претакања, када је вино формирало свој буке, и где би оксидација нарушила састав вина.

Време претакања треба уједно искористити и за сумпорисање вина, чиме се спречава укус на изветрело и развој бактерија сирћетног врења. Препоручује се благо сумпорисање количином од 5г на 100лит. вина.

„Такође је веома значајно допунити судове у којима се вино чува, које још увек ради и постепено се стабилизује. Долази до испаравања појединих материја, мења се хемијски састав и допуном судова спречавају се негативне реакције код тек преточеног младог вина.

Између првог и другог претакања вина идеално је време за купажирање, мешање два или више вина у одређеном односу, како би вино имало довољно времена за успостављање равнотеже.

Посебно је потребно обратити пажњу у току рада са вином, јесте да вина лако попримају стране мирисе и да је неопходна висока хигијена просторија. Розе вина и већина белих вина не одлазе на одлежавање, већ су у својим младим данима спремна за конзумирање, док црвена настављају свој пут сазревања, истиче Ана Ђорђевић, дипломирани инжењер прехрамбене технологије у ПССС Пожаревац.

М.П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content