2020-09-07T21:36:24+02:00 7. септембра, 2020. 13:56 |

„Арива Литас“: За среду најављен протест пред начелством

Kомпанија „Арива“ најављује да ће уз подршку Самосталног синдиката ове компаније, поводом тендера за избор услуга превоза у Пожаревцу, радикализовати протесте почетком ове недеље. Наглашавају да је спровођење јавне набавке за избор приватног партнера за услуге превоза путника у Пожаревцу било незаконито и да је унапред био познат превозник којем ће бити додељен уговор.


У компанији истичу да ће у среду, 9. септембра, са почетком у 10 сати, организовати јавни скуп испред зграде Скупштине града Пожаревца, односно градског начелства. Том приликом ће представити најбоље од своје флоте и изнети став о тендеру и његовим последицама.

– Морамо да мислимо на првом месту на наше запослене, али и да настојимо да одбранимо интегритет компаније. Нећемо дозволити рушење седамдесетогодишње традиције, останак радника без посла, као ни повлачење власника „Арива Литас“ из Србије, наглашава директор саобраћаја ове компаније Душан Kрстић.

 

Истиче да је тендер незаконит, и додаје:

– Документација је у супротности са јавно објављеном студијом о саобраћају и са пројектом јавно приватног партнерства одобреног од надлежног органа, а најпре због тога јер је креиран само за једног понуђача, који једини у Републици Србији поседује 25 возила са погоном на компримовани природни гас, млађих од 9 година.

– У захтеву за заштиту права понуђача наручиоцу смо доставили доказе о елиминисању конкуренције, односно указали на то да ће на тендеру учествовати само компанија „Дуга“ д.о.о из Петловаче, са локалним превозником „Континентал турс“ из Kуле, што се управо и догодило. Нажалост, ни ово није било довољно да Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки уважи захтев за заштиту права компаније „Арива Литас“ да под равноправним условима учествује на овом тендеру“, наводи Kрстић.

Из ове компаније подсећају и на то да су препознатљиви по високим стандардима квалитета, безбедности и комфора превоза деце, запослених и грађана у свим местима у којима послује у Србији. Прва су транспортна компанија у Србији која је сертификовала ИСО 39001, систем управљања безбедношћу друмског саобраћаја, а као део „Арива Групе“ поштује стандарде пословног понашања који искључују сваку могућност уплитања у политику и недозвољеног утицаја на доносиоце одлука, због чега су, како кажу у овој компанији, све мање пожељни партнер локалним самоуправама и доносиоцима одлука.

Иначе, „Арива Литас“ доо Пожаревац део је Групе Арива која је у крајњем власништву немачке компаније „Deutche Bahn“. Арива послује у 14 земаља и запошљава 53.000 људи, а у Србији је од 2013 године.  Предузеће Литас је правни претходник компаније „Арива Литас“ и 75 година обавља аутобуски превоз путника у браничевском округу.

– Надамо се да ће нам се неко одазвати, те да ћемо имати прилику да укажемо на наведене неправилности. Поред тога, у овом периоду, држава Србија је од страних власника овог Привредног друштва имала 20 милиона евра директних инвестиција, као и 1 милион евра уредно плаћених пореза и доприноса на годишњем нивоу, што говори о намери Ариве да се развија на тржишту Србијe, завршава Kрстић.