2020-10-01T15:06:10+02:00 1. октобра, 2020. 15:06 |

Аррива Литас: Најављују блокаду Београда

Незадовољни развојем догађаја поводом тендерског процеса из компаније „Аррива Литас“ обратили су се јавности новим саопштењем у коме се поред осталог наводи:

„Обаветавамо грађане и јавност да ћемо, уколико нико од надлежних органа не реагује до 7. октобра, у знак протеста на поступак јавне набавке за избор приватног партнера за услуге превоза на територији града Пожаревца, 8. октобра блокирати саобраћај на територији града Београда.

Запослени у компанији „Аррива“ су, као што су и најавили, у понедељак 28. септембра у потпуности обуставили целокупан градско- приградски саобраћај на територији града Пожаревца.

Одлука да се протести радикализују донета је након низа нерегуларности током тендерског процеса с обзиром да је тендерска документација у супротности са јавно објављеном студијом о саобраћају и са пројектом јавно приватног партнерства одобреног од надлежног органа, а најпре због тога јер је креиран само за једног понуђача који једини у Републици Србији поседује 25 возила са погоном на компримовани природни гас а млађих од 9  година.

Поред тога што је на тендеру могла да учествује само једна компанија, документација коју су предали не задовољава захтеве тендера и то по неколико основних питања. Kанцеларија за јавне набавке Републике Србије потврдила је да за тендер није именован грађански надзорник, што је обавеза за све тендере вредности преко 1 милијарде динара, због чега се мора поништити цео тендерски поступак и све одлуке.

Држава Србија је до сада од страних власника привредног друштва „Аррива Литас“ имала 20 милиона евра директних инвестиција као и 1 милион евра плаћених пореза и доприноса на годишњем нивоу. Због свега наведеног, преиспитује се оправданост даљег улагања на територији Републике Србије, а стратегија компаније свакако је да прошири саобраћајно тржиште на овој територији.

Блокада саобраћаја у главном граду најављена је за четвртак, 8. октобар, биће блокирано уже градско језгро.

Свесни смо да ће ово изазвати негодовање корисника и поново се извињавамо због непријатности које ће имати грађани те молимо за разумевање због овакве одлуке. Активности које предузимамо, јавни протести, апели које шаљемо надлежним органима, обраћање медијима и прекид саобраћаја нису искључиво у интересу „Аррива Литас“ и запослених у компанији већ у крајњој линији локалне заједнице и грађана који у њој живе”, стоји у саопштењу потписаном од стране директора саобраћаја у компанији „Аррива Литас“ Душана Kрстића.