2018-12-09T19:35:34+01:00 9. децембра, 2018. 19:35 |

Бака апотекарка

Божићни пост тек што је почео… Ако ослушнете своју околину, можете приметити да се о посту говори врло често само у смислу хране. Из тог ослушкивања се може закључити да постоје три угла посматрања.

         Први угао имају особе за које је пост много више од уздржавања од хране животињског порекла. То су оне особе, које нерадо говоре о посту. За њих је пост интимно опредељење, потреба и они пост виде са духовне стране.

          Други угао посматрања имају оне особе за које је пост средство. Да, баш средство помоћу кога желе да очисте организам и неретко има оних који пост користе у циљу скидања вишка килограма. Да ли је то тако или не, није за полемику, али треба имати у виду да хедонисти након поста могу изаћи и са којим килограмом вишка.

          Трећи угао посматрања имају особе које не придају значај посту и ту је сваки коментар сувишан. Реално, сви ми имамо право избора и наш угао посматрања зависи искључиво од нашег опредељења.

           Када говоримо о посту јако је важно нагласити да он има два аспекта: телесни и духовни. Пост не треба да буде средство којим се само суздржавамо од одређених намирница већ би требало да има за циљ да се превазиђу страсти, у смислу злих, опаких мисли и дела, сплеткарења, оговарања, различитих побуда…

Неретко се може чути да је пост само обично гладовање, којим се организам исцрпљује и слаби и да током поста опада имунитет. Примећујете ли како нам изговор никада није проблем?

           Стари Римљани су имали посебна правила. Ако би се особа посветила учењачком начину живота, она би се уздржавала од хране животињског порекла и искључиво би користила биљну храну. Веровали су да биљна храна доводи до боље концентрације и да је мозак у стању да прими више информација, да размишљање буде квалитетније. С друге стране, ратници су се хранили искључиво месом, јер се сматрало да та храна даје физичку снагу и побуђује крв за ратовањем, доводи до агресије.

            Да ли су будисти анализирали Римљане или су знали много више него што је обичном човеку доступно да зна. У сваком случају, постоји будистичко веровање да ће ратова бити све док буде било кланица.

            Велика је полемика и у самом хришћанству. Постоје различита тумачења велике заповести, којом Исус каже НЕ УБИЈ! С једне стране, да ли се мисли на убиство човека према човеку или је реч о убиству и животиња.

            Поменувши будисте и хришћане треба додати да пост постоји готово у свим религијама. Ако се зна да је религија, ни мање ни више, ипак круна сваке филозофије, онда то и није чудно. Још су древни народи довели у везу здравље и храну, здравље и духовност. Зато се и каже да је пост молитва телом са циљем да га физички засустави пред искушењима.

           Да ли је пост гладовање? На неки начин јесте, али под условом да се назове здравим гладовањем. Погледајмо животиње. Када је пас болестан, он се повуче и не једе. После одређеног времена као да и није био болестан. Дакле, када је човек болестан, да ли треба да троши своју снагу на варење хране или на борбу организма против болести? У ситуацијама, као што је рак, без размишљања треба приступити посту. Ћелија рака се храни угљеним хидратима и од хране коју узимамо зависи да ли ће се рак проширити. Дакле, храном можемо да спречимо, зауставимо и у зависности од ситуације и да савладамо рак. Важно је знати да у случају да постоји канцер, треба избацити из исхране намирнице животињског порекла, све беле намирнице и воће.

 

Поврће, за које је клинички утврђено да помаже у борби против рака:

         Бели лук, купус, овас, целер, црни лук, ротква, паприка, парадајз, пашканат, неољуштени пиринач, цело зрно пшенице. Према томе, лако је закључити да се постом организам не исцрпљује и не слаби. Напротив, долази до чишћења организма. Тако да ако се јаве главобоље, умор, мучнине током поста, разлог су нечистоће и различите отпадне материје које су биле у организму, па су доспеле до крви и биће елиминисане. Кад их се организам буде решио, нестаће и симптоми.

Ако баш немате идеју шта да кувате, да би се тај изговор превазишао – у Дућану баке апотекарке налазе се разноврсни рецепти, које можете потпуно бесплатно добити.

        Прича са почетка засигурно није била случајна… У току је Божићни пост, који се назива још и четрдесетница. Трајање овог поста од 40 дана се објашњава путовањем мудраца, који су пратили Звезду до Витлејемске пећине у којој је рођен Господ Исус Христ, од стране Мајке над свим Мајкама. Како пост има две стране, телесну и духовну, нека нам време, које је пред нама, буде сведок да ћемо се суздржавати од сваке врсте грешних и злих мисли, да ћемо, након њега бити барем мало бољи људи, окренути једни према другима. Да Вам и ова недеља донесе нове изазове, борбу са искушењима из које ћете изаћи као победник и неке нове укусе…Да сте благословени… Нека нам је свима на Спасење.